Početna Kultura Zlatni pečat Kinoteke za Nastasju Kinski

Zlatni pečat Kinoteke za Nastasju Kinski

Jugoslovenska kinoteka će dodeliti Zlatni pečat, svoje najviše priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, slavnoj nemačkoj glumici Nastasji Kinski, koja je igrala u više od 60 filmova u Evropi i SAD.

Nagrada će biti uručena 4. marta (u 18 sati) u sali „Makavejev”, uoči projekcije digitalno restaurisane kopije filma Tesa (1979) Romana Polanskog, u kojem je Nastasja Kinski ostvarila naslovnu ulogu. Ta romantična drama se prikazuje u okviru programa Fest klasik.

Ćerka takođe slavnog glumca Klausa Kinskog, rođena 1961. u Berlinu, Nastasja Kinski je karijeru započela kao model, školovala se u inostranstvu, a glumu je, na predlog Polanskog, studirala u Aktors studiju Lija Strasberga.

Prvu značajniju ulogu imala je u filmu Pogrešan pokret (1976) Vima Vendersa. Pažnju internacionalne publike privukla je u drami Stay as You Are (1978) Alberta Latuade, gde joj je partner bio Marćelo Mastrojani. Prvu glavnu ulogu odigrala je upravo u Tesi Polanskog. Za taj lik osvojila je Zlatni globus u kategoriji „Nova zvezda godine”.

Usledili su Ljudi mačke (1982) Pola Šredera, nove saradnje sa Vendersom – u čuvenom filmu Pariz, Teksas (1984), koji je dobio Zlatnu palmu u Kanu, kao i u Tako daleko, tako blizu (1993)…

Najnoviji film Nastasje Kinski je Dark Satellites (2022) Tomasa Štubera.

Izvor: Jugoslovneska kinoteka