Početna Događanja Predavanjem o Jovanu Steriji Popović završen prvi ciklus predavanja o srpskoj književnosti...

Predavanjem o Jovanu Steriji Popović završen prvi ciklus predavanja o srpskoj književnosti i jeziku u Cirihu

U više navrata smo pisali o predavanjima održanim pri Sekciji za prosvetu pri Srpskom institutu u Cirihu, koje su publici u trpezarijskoj sali crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Švamendingenu u Cirihu, teme vezane za srpsku književnosti i jezik ponudile saradnice saradnice Instituta: Jelena Angelovski, prof. dr  srpskog jezika i književnosti, nastavnica u Srpskoj dopunskoj školi u Švajcarskoj, Marija Gaćinović, prof. srpskog jezika i književnosti, nastavnica u Srpskoj dopunskoj školi u Švajcarskoj, Romana Radović, prof. master srpskog jezika i književnosti i master obrazovnih politika, doskorašnja nastavnica u Srpskoj dopunskoj školi u Švajcarskoj i Jelena Todorović Lazić, prof. srpskog jezika i književnosti, diplomirani edukator u oblasti obrazovanja odraslih, doskorašnja nastavnica u Srpskoj dopunskoj školi u Švajcarskoj.

Marija, Jelena, Romana i Jelena TL su u Cirihu držale predavanja o srpskom jeziku i srpskoj književnosti
Foto: V. Angelovski

One su od proleća prošle godine pa februara meseca ove (godine) govorile o Isidori Sekulić („Isidora Sekulić ili oplemenjivanje praha” – Jelena Todorović Lazić), Milošu Crnjanskom („Miloš Crnjanski, pesnik bezavičajnosti” – Romana Radović), Marku Kraljeviću i Musi Kesedžiji (Narodna književnost: „Marko Kraljević i Musa Kesedžija” – najneobičniji dvoboj naše narodne epike – Jelena Angelovski) i o Osnivanju pozorišta i počecima dramske književnosti kod Srba, Marija Gaćinović), o Lazi Lazareviću (Vetrovi modernog u prozi Laze Lazarevića, Jelena Todorović, Lazić), Diobi Jakšića.

Poslednje predavanje o Jovanu Steriji Popoviću održala je Marije Gaćinović. Ona je odgovorila na neka mnoga pitanja „Na šta mislimo kada kažemo da je Jovan Popović bio prosvetitelj? Kakva je njegova uloga u osnivanju nacionalnih pozorišta kod nas? Ko je naš Magbet? U kakvoj su vezi poznati antički komediograf Aristofan i naši „Rodoljupci?” Da li je pozorište dovoljno moćno da popravlja društvo? Ima li leka pokondirenosti?”.

Nakon predavanja dr Jelena Angelovski, jedna od učesnica ovog divnog kulturnog događaja je istakla: „Time smo nas četiri, Jelena Todorović Lazić, Romana Radović, Marija Gaćinović i ja, zaokružile godišnji ciklus tokom kojeg su naši sugrađani mogli da čuju predavanja o Isidori Sekulić, Milošu Crnjanskom, Lazi Lazareviću, počecima pismenosti, zatim počecima dramske književnosti kod Srba, kao i o narodnim epskim pesmama Marko Kraljević i Musa Kesedžija i Dioba Jakšića”. Ona je zahvalila Srpskom institutu u Švajcarskoj na podršci i publici na interesovanju i podstreku. „Radujemo se ulasku u sledeći ciklus, u kojem nas, između ostalih, očekuju predavanja o Danilu Kišu, Vasku Popi, Bori Stankoviću, Banović Strahinji, Hasanaginici, osnivanju pozorišta u Srbiji”, istakla je dr Angelovski uz važan komentar: „Na kraju, nešto lično i ne manje važno – naročito smo zahvalne na prilici da se jednom mesečno sretnemo sa ljudima koji razumeju i dele našu unutrašnju vatru”.
U isčekivanju novog ciklusa svi zainteresovani mogu da pogledaju neka od dosada održanih predavanja mogu na kanalu: https://youtube.com/@sic8633

Marija Gaćinović govori o Jovan Steriji Popović
Foto: V. Angelovski