Početna Događanja Radenko Mićić promovisao svoju knjigu „Mudre misli ruskih klasika” u Cirihu

Radenko Mićić promovisao svoju knjigu „Mudre misli ruskih klasika” u Cirihu

Minulog vikenda, čitalačka publika u Cirihu imala je prilike da upozna mladog književnika Radenka Mićića. Njegovo prvo delo koje se sastoji od mudrih misli ruskih klasika predstavljeno je u gradskoj kući grada Ciriha. Organizator ove lepe kulturne manifestacije je bio Radio Krug iz Švajcarske. „Knjiga objašnjava koliko je važno u današnjem trenutku sačuvati prošlost da bi smo gradili budućnost. Mićić je čuvajući riznicu kulturnog blaga podsetio sve nas na životne važnosti literature, ali i zainteresovao one koji tek sada otkrivaju draž pisane reči klasika”, istakla je urednica i novinarka Radio Kruga, Violeta Aleksić.

Foto: V. Aleksić

Posetioci iz mnogih gradova Švajcarske došli su na ovaj događaj, a zbog velikog interesovanja Radenko je i sutradan u Cirihu u imao druženje sa ciriškom publikom gde se tražila knjiga više.

Radenko Mićić je rođen u Užicu 5. jula 1995. godine gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Beograd se preselio 2014. godine kada je upisao Fakultet političkih nauka, politikološki smer. Dve godine kasnije pokrenuo je projekat „Ruski pisci”, u svrhu promocije kulturnog dobra i umetničkog stvaralaštva. Kroz njega je ostvario saradnju sa najeminentnijim domaćim pozorišnim ustanovama, izdavačkim kućama, filmskim produkcijama, festivalima kulture, kao i sa priznatim umetnicima. Putem projekta „Ruskipisci” publici je darovano preko 2000 književnih dela, 1200 pozorišnih karata i ulaznica za premijere domaćih kinematografskih ostvarenja. Na leto 2022. godine osnovao je Master izdavaštvo, kao prvo privatno izdavaštvo na teritoriji Zlatibora. Nakon dve godine rada na knjizi Mudre misli ruskih klasika, svoje delo predstavio je publici na ovogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu u formi samostalnog izlagača. Svoj primerak knjige nabavile su i ugledne javne ličnosti poput Novaka Đokovića, Ivana Bosiljčića, Viktora Savića, Andrije Miloševića i mnogih drugih.

Potpisivanje knjige
Foto: V. Aleksić

O knjizi „Mudre misli ruskih klasika”
Knjiga “Mudre misli ruskih klasika” nastala je kao rezultat više godišnjeg iščitavanja i izvlačenja misli iz najpriznatijih dela ruske književnosti. Knjiga se sastoji od 20 tematskih celina: Čovek, život, ljubav, sreća, tuga, osećanja, dobro i zlo, sloboda i pravda, istina, Bog i vera, ideja i ideal, talenat i dar, lepota, prijateljstvo, svet, uspeh, um, vreme, razne teme, Svet o ruskim književnicima. Navedene celine broje preko četiri stotine misli koje potiču iz, blizu, pedeset književnih dela. Takođe, na kraju knjige čitaoca očekuju pet uzbudljivih priča o životu ruskih pisaca: Dostojevski pred streljačkim vodom, Puškinov poslednji dvoboj, Maksim Gorki u Kraljevini Jugoslaviji, Lav Tolstoj i beg u siromaštvo, Tajna Majstorovog testamenta. Knjiga je namenjena onima koji bi želeli da se podsete i vrate na one ključne pouke iz klasika ruske književnosti, ali i za one koji su svoje čitalačko putovanje tek otpočeli. Ispod svake misli nalazi se naveden izvor i autor dela. U knjizi „Mudre misli ruskih klasika” nalaze se citati Dostojevskog, Tolstoja, Gogolja, Turgenjeva, Čehova, Puškina, Jesenjina, Berđajeva, LJermontova, Lomonosova, Bunjina, Bulgakova, Nabokova, Pasternaka, Solženjicina, Majakovskog, Zamjatina, Bakunjina, Gončarova i mnogih drugih književnih velikana koji su živeli i stvarali u Rusiji.

Moderator promocije Violeta Aleksić i pisac Radenko Mićić
Foto. arhiva V. Aleksić