Početna In Memoriam Odlazak čuvenog glumca Tanasija Uzunovića

Odlazak čuvenog glumca Tanasija Uzunovića

Danas je stigla još jedna tužna vest da nas je u 81. godini napustio veliki srpski glumac Tanasije Uzunović. Rođen je u Nišu 1942. godine. Pozorišnu akademiju završio je u klasi profesorke Ljiljane Krstić. Osim u pozorištu, igrao je u preko 50 filmova i TV drama. Dobitnik je Sterijine nagrade i Oktobarske nagrade grada Beograda.

„Ostali smo bez još jednog veterana i prekaljenog asa naše filmske scene, Tanasije Uzunović, čovek moćnog imena, još moćnije pojave, frizure i pre svega veštine u svom zanatu napustio je scenu zauvek u 81. godini. Učesnik stotina glumačkih megdana, Tanasije je još pre više od pola stoleća krenuo da bije bitke po filmovima, serijama, predstavama i da se dokazuje kao vrhunski glumac. Potomak je ugledne predratne porodice, unuk brata Nikole Uzunovića, ali nije mu taj pedigre baš pomagao, više odmagao, no ipak posle likovnih početaka uspeo je da se prešalta sa treće na sedmu umetnost i postane deo ponajbolje generacije JDP-a. Sa njim su bili Josif Tatić, Dušan Đurić Đuša, Gojko Šantić, Branko Cvejić, Đurđija Cvetić, Ivan Bekjarev i Ceca Bojković, svi deo one čuvene slike koju dobro znamo.

Uzunović je često igrao Nemce na filmu, delom što je bio plavokos u mladosti i svetle puti, pa je nekako prirodno, a delom zbog tankog, fleksibilnog glasa koji mu je oduvek jedno od glavnih sredstava i zbog kog je lako savlađivao i likove drugih nacija, recimo poljske, ruske itd. U „Koracima kroz magle” je imao prvu zapaženiju ulogu, onda je samo tako nastavio sa „Operacijom Beograd”, „Leptiricom”, „Devojačkim mostom”, „Lagerom Niš”, mnoštvom pojavljivanja u najpopularnijim serijama od „Povratka otpisanih”, „Poslednjeg čina”, „Vuka Karadžića” do nešto svežijih „Gorkih plodova” i „Mog rođaka sa sela”, a upisao je i nekoliko glavnih uloga, prevashodno u televizijskim radovima, ali i u interesantnom filmu „Trener” na primer. Originalna pojava do srži, sve ovo postignuto je zaista mnogo, a i da je duplo više uradio ne bi bilo nikakvo iznenađenje. Mogao je. Laka ti zemlja, Tanasije”, zapisano je o slavnom Tanasiju na FB stranici Gromade Filmske.