Početna Informacije U toku je upis u Letnji kamp Srpskog udruženja u Bergenu u...

U toku je upis u Letnji kamp Srpskog udruženja u Bergenu u Norveškoj za decu uzrasta od 6 -16

Kamp se odražava od 21.-24. juna a upis je do 31. marta

Ovog leta Srpsko udruženje u Bergenu u Norveškoj, po prvi put organizuje letnji kamp. Na kampu će biti realizovane raznovrsne radionice: glumačka radionica sa glumcem Milanom Dimićem, folklorni kurs sa profesionalnim trenerom, kreativne radionice i časovi srpskog jezika sa nastavnicom.

Cilj kampa je da deca formiraju prijateljstva sa svojim vršnjacima koji su istog porekla i koji žive u Norveškoj. Cilj je, takođe, da deca vežbaju svoj maternji jezik i da uz raznovrsni program kampa učestvuju u zanimljivim i edukativnim aktivnostima. Kamp je za svu decu koja su zainteresovana. Tokom kampa deca će biti podeljena u dve grupe: mlađa grupa od 6 do 10 godina i starija grupa od 11 do 16 godina, istakli su predstavnici Srpskog udruženja u Bergenu, u Novreškoj.

„Ideja kampa je nastala iz inicijative u vezi sa srpskom školom, da se deca koja pohađaju školu redovno bolje upoznaju i da učestvuju u zabavnim aktivnostima zajedno, ne samo u nastavi i školi. Kamp je ponuda za svu decu koja su zainteresovana, ne samo za decu koja pohađaju srpsku školu, ali grupe će se oformiti po istom principu kao što je i srpska škola, tj. u dve grupe: mlađa i starija grupa”, istakli su organizatori.

Mlađa grupa je za decu od 6 do 10 godina a starija od 11 do 16 godina.

„Za stariju grupu postoji ponuda da deca spavaju u kampu i preporučujemo da oni koji prijave decu starijeg uzrasta dozvole da deca prespavaju na kampu radi druženja. Za mlađu grupu, postoji opcija da zajedno svakog jutra putuju do kampa i vraćaju se popodne ili da se organizuje dežurna odrasla osoba za decu iz mlađe grupe koja žele da prenoće. Radimo na tome da i mlađoj deci bude pružena prilika da prespavaju. Moramo se dobro organizovati sa dovoljnim brojem odraslih osoba. Zavisi i od dece, vi sami poznajete svoju decu i možete proceniti da li su spremni da prenoće te tri noći. Roditelji koji žele da se uključe u organizaciju kampa su dobrodošli”, istaknuto je u saopštenju.

„Udruženje će organizovati i obezbediti prevoz iz grada do kampa. Roditelji će ostavljati decu na Bergen busstasjon i tu će ih pokupiti popodne. Do kampa ima otprilike 40 min vožnje i roditelji su dobrodošli da nam se pridruže u toku trajanja kampa. Roditelji ako žele mogu samostalno da dovezu i pokupe svoju decu sa kampa”.

Kamp će se održati na Gullbotn konferansesenter. Lokal se nalazi na jednom otvorenom terenu gde su dve glavne kuće, jedna koja je namenjena za spavanje i druženje i koja ima u dve dnevne sobe, tri kupatila i puno kreveta. Druga kuća se nalazi pored i namenjena je za zajedničke obroke, nastavu i ima dve sale za predstave i slično. Roditelji će biti pozvani na prezentaciju rada i aktivnosti koje su deca pohađala tokom kampa 24. juna, tj. poslednjeg dana kampa. Praznik Vidovdan je samo par dana nakon kampa, ali će biti jedna od glavnih tema kampa.

Vlasnik Gullbotn konferansesentra je jedna norveška crkva, gde se često organizuju kampovi i slične aktivnosti, pojasnili su organizatori.

Aktivnosti i sadržaj kampa: nastava srpskog jezika; kurs folklora; glumačka radionica sa Milanom i kreativna radionica.

Oko lokala se nalazi veliki teren namenjen za sportske aktivnosti kao što su fudbal, badminton, odbojka i druge igre.

Cena za pohađanje kampa je 1500kr po detetu. Ovo je jedna simbolična suma, a udruženje će pokriti ostale troškove. Rok za prijavu je: 31. mart .

Formular za prijavu dece za letnji kamp se nalazi ovde.

Ostale informacije se mogu dobiti putem mejla na serberneibergen@gmail.com