Početna Događanja Vernici iz Ženeve posetili Svetu Goru

Vernici iz Ženeve posetili Svetu Goru

Uz blagoslov episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja vernici parohije Svetog apostola Andreja Prvozvanog iz Ženeve, organizovali su nedavno pokloničko putovanje na Svetu Goru u manastir Hilandar. „Ovo pokloničko putovanje je organizovano prvi put nakon duge pauze zbog korona virusa i posledica koje su sprečavale uobičajene posete Svetoj Gori. Poklonici iz Ženeve, predvođeni ženevskim parohom ocem Aleksandrom Resimićem su ovom prilikom posetili Svetu Goru Atonsku i manastir Hilandar obišavši i druge Svetinje i značajna mesta”, istaknuto je ženevskoj parohiji.

Foto: CO Ženeva

Grupa od devet poklonika iz Ženeve, je stigla do Soluna, gde im se pridružio doktorant teologije u tom gradu, Marko Paležević, nekadašnji postdiplomac u Šambeziju. On je upoznao hodočasnike sa kratkom istorijom grada i poveo vernike u obilazak. „Vernici su imali prilike da obiđu crkvu Svetog Dimitrija, zaštitnika grada Soluna kao i crkvu Svetog Pantelejmona, gde je Sveti Sava dobio čin arhimandrita a kasnije čuveni Sveti Grigorije Palama uveden u tron arhiepiskopa Soluna. Vrhunac obilaska je bila poseta srpskom vojničkom groblju iz prvog svetskog rata Zejtinlik, gde je odslužen parastos našim junacima. Iako star, nekadašnji čuvar groblja čika Đorđe, čiji se stan nalazi preko puta samog groblja, je videvši našu grupu smogao snage da izađe na svoju terasu i da pozdravi sve hodočasnike. U popodnevnim časovima poklonici su nastavili svoje hodočašće ka manastiru Hilandar, stigavši u večernjim časovima u Uranopolis (nebeski grad) odakle se polazi brodom za Svetu Goru”, rečeno je u ovoj parohiji.

Dan kasnije, po preuzimanju viza za ulazak na Svetu Goru, grupa je brodom krenula do hilandarske luke Jovanjica odakle su prevezeni do srpskog manastira Hilandara. Nakon što su se poklonili svetinjama, vernici ženevske parohije su krenuli u obilazak manastira i manastirskog imanja, obišavši tom prilikom kosturnicu, krst cara Dušana, česmu kralja Aleksandra (Obrenovića) kao i pirg kralja Milutina. Po večernjoj službi i večeri, poklonici su se povukli u svoje sobe, da bi dan kasnije u dva sata ujutru, počelo je bogosluženje. Na njihovu radost, na liturgiji je hilandarskom bratstvu sasluživao otac Aleksandar. „Svi poklonici iz Ženeve su se ovom prilikom ispovedili i pričestili a nakon molitve vernici su pozvani na zajednički ručak kako bi se i telesno ukrepili za nastavak ovog putovanja. Pozdravivši se sa bratstvom manastira i zahvalivši se na gostoprimstvu, grupa je nastavila dalje i pre samog izlaska sa Svete Gore posetila i grčki manastir Dohijar. Stigavši ponovo u Uranopolis poklonici iz Ženeve su zablagodarili Gospodu i Presvetoj Bogorodici što su udostojeni da se poklone ovoj našoj Svetinji”. Tako srećni vratili se avionom za Ženevu u želi da se pokloničko putovanje ponovo organizuje.