Početna Događanja U Beču održano književno veče Olivere Budimir

U Beču održano književno veče Olivere Budimir

Olivera Budimir, književnica rodom iz Prištine, koja je 1999. godine živi u Beogradu, kao raseljeno lice, u organizaciji udruženja Fokus iz Beča u austrijskom prestonici, proteklog vikenda održala je književno veče. Ova kulturna manifestacija, održana je po blagoslovu vladike Andreja u Vladičanskom dvoru Eparhije austrijsko-švajcarske, Italije i Malte. U ime udruženja Fokus sve prisutne je pozdravila Suzana Mišić, sekretar društva, dok je razgovor sa autorkom je vodila Vesna Jovanović-Klinger, predsednica udruženja Fokus.

Foto: FB vladika Andrej

Na večeri se dosta govorilo o proterivanju i stradanju Srba na Kosovu i Metohiji. Svoj život, kao i deo života Srba na Kosmetu Olivera Budimir je pretočila u svoj prvi roman, Lavirint života, koji  je nastao kao dnevnik, predratni, ratni i posleratni, za koji je poznati pisac Radomir Smiljanić rekao da je „najbolji primer romana – istine u našoj književnosti”. O teškoj životnoj priči i gubitku najdražih, koja je opisana u romanu „Lavirint života” predstavljeni su i romani „Put oblaka”, potom roman „Uvir na izvoru”- priča o ratu, ljubavi i smrti, gde se ponovo vraća korenima postojanja srpskog naroda i tako vraća dug svima koji su verovali i borili se za svetinju od koje kao da se oprašta ostavljajući saznanje i zaveštanje bolne istine za pokoljenja.

„Po utiscima posetilaca, veče je odisalo iskrenim emocijama, a naročito dubokom nostalgijom za Kosovom i Metohijom. Romani autorke Olivere Budimir odišu, po rečima predstavnika Udruženja ali i svih čitalaca, jednom iskrenom namerom misionarskog širenja istine i dubokim saosećanjem. Olivera je do sada svoje romane predstavila u mnogim gradovima širom Republike Srbije ali i u inostranstvu, nastavljajući da širi svoja iskustva kroz svoje literarno stvaralaštvo. Po rečima čitalaca spisateljica na jedan nenametljiv a opet sugestivan način, dočaravajući svoja iskustva, svakom čitaocu ostavlja prostor da donese svoj sud i zaključak. Opšti utisak čitalaca jeste to da su ispisani redovi zaista pisani iz duše”, istaknuto je u saopštenju Eparhijskog sajta.

Ispovest Olivere Budimir je praćena foto slajdovima, kojima je pokušala da dočara svaki napisani roman. U programu su učestvovale i Nataša Pajković i Vionera Paunović. Po književnoj večeri usledila je diskusiju, nakon čega je usledilo i zajedničko posluženje.

Udruženje Fokus je najavilo novo druženje pisaca iz matice 25. marta, kada će u Beču gostovati  Desa Dautović.