Početna Informacije Vaskršnja akcija HO Svi za Kosmet traje do 15. aprila

Vaskršnja akcija HO Svi za Kosmet traje do 15. aprila

Predstavnici humanitarne organizacije Svi za Kosmet i ove godine su pokrenuli Vaskršnju akciju za pomoć svom narodu na Kosovu i Metohiji. Ovoga puta u planu je da se pomogne porodica Stoilković iz sela Grnčar, porodica Bocić iz Mogile, manastir Budisavci i rad ambulante u Jasenoviku na Kosovu i Metohiji. „Tek smo na pola puta, još smo daleko od cilja. Pozivamo sve one koji vole Kosmet da se priključe, svako prema svojim mogućnostima…. ”, istakli su predstavnici HO Svi za Kosmet uz svoj slogan „Kad je teško – Svi za Kosmet”.

Porodica Bocić, Mogila

U selu Mogila smo naišli na tešku situaciju porodice Bocić. Ovo sedmočlano domaćinstvo čine Nadica, njena svekrva Smilja, dever Srećko i četvoro dece – Maja, Nemanja, Ivana i Teodora. Nadičin muž je tragično preminuo pre nekoliko godina. Porodica se izdržava od babine penzije i obrađivanja poljoprivrednog zemljišta površine jednog hektara koji poseduju, i još jednog hektara koji uzimaju u zakup. U porodici postoji velikih zdravstvenih problema. Najstarija ćerka Maja boluje od leukemije i leči se u Nišu, dok je Nadica operisala kuk i ima protezu, a samim tim nije sposobna za rad.

Na sve to žive u neuslovnoj kući staroj preko jednog veka, sa prozorima u stanju raspada. Pritom, instalacija struje je u katastrofalnom stanju, gole žice vire na sve strane i vreba opasnost po objekat i život ljudi. Ali Nadica nam je kroz suze kazala samo jednu želju – njima je najvažnije da im Maja ozdravi. Muka da bude veća, Maja koristi skupe lekove i terapije u mesečnom iznosu od 1000 evra.

Za praznik Vaskrsenja Hristovog, rešili smo da Bocićima bar malo olakšamo život plaćanjem jednog dela lečenja, postavljanjem nove stolarije kako bi imali topao dom, i zamenom strujne instalacije, istakli su predstavnici HO Svi za Kosmet.

Manastir Budisavci

Jedan od najugroženijih i najsiromašnijih manastira na Kosovu i Metohiji je manastir Budisavci. Ova velika svetinja puna istorije i stradanja je metoh Pećke Patrijaršije, a u njemu trenutno borave dve monahinje i jedna iskušenica, na čelu sa mati Matronom. Manastir se nalazi u istoimenom selu, 17 kilometara od Peći. Potiče iz 14. veka, ali se ne zna sa sigurnošću ko mu je bio ktitor, kralj Milutin ili Sveta Jelena Dečanska, sestra kralja Stefana. Manastir je 1568. obnovio Makarije Sokolović, čiji sačuvani portret svakako spada među najlepše portrete srpskog slikarstva 16. veka. Čitav manastirski kompleks je tokom narednih vekova, usled teških vremena, doživeo niz promena.

Manastirska crkva posvećena Preobraženju Hristovom se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Prema ocenama Srpske pravoslavne crkve, manastir Budisavci, uz Devič, predstavlja najugroženiji srpski manastir na Kosovu i Metohiji.

U sklopu Vaskršnje akcije pokušaćemo da uradimo  popločavanje manastirske porte, parkiralište za posetioce, kao i priključke na vodu i kanalizaciju, dodali su vredni članovi ove organizacije koji godinama pomažu na KiM.

Porodica Stoilković, Grnčar

Porodica Stoilković iz Grnčara važi za vrednu i časnu. Domaćinstvo čine otac Saša, majka Stana, baba Stana i četvoro dece Kristina, Teodora, Novak i Aleksandra, uzrasta od 14,12,8 i 3 godina. Od primanja imaju samo dečiji dodatak i Sašinu skromnu platu, što ukupno iznosi oko 400 evra. Porodica se sama bori sa svakodnevicom i do sada se nikada nikome nije obraćala za pomoć.

Posetom domaćinstvu Stoilković uvideli smo mnogo problema, a neki od njih su da svi članovi porodice spavaju u dve sobe, kuća je puna vlage, a nemaju dovoljno sredstava da reše te probleme. Kako bismo im malo olakšali svakodnevicu, potrebno je da im se postavi nova stolarija i izolacija kuće, kao i nova veš mašina.

Ambulanta u Jasenoviku

Novobrdski kraj važi za jedan od najsiromašnijih.U tom kraju se naših stotinak preostalih sunarodnika iz sela Jasenovik i Boljevac leči u neuslovnoj ambulanti. Nažalost u ovom kraju ima dosta starijeg stanovništva, mahom srčanih bolesnika, te je potrebna zdravstvena nega na visokom nivou.

Ambulanta u Jasenoviku zbog čestih nestajanja struje ima problem sa grejanjem, pa nam je želja da u sklopu ove akcije rešimo taj problem, postavljanjem dodatne instalacije i opreme kako bi pacijentima i zdravstvenim radnicima pružili odgovarajuće uslove.

„Odlučili smo se da im pored toplog prostora pružimo i pomoć u vidu nameštaja za ambulantu, materijala za krečenje kao i sterilizatora. Pozivamo sve dobre ljude da pomognu koliko su u mogućnosti, da damo vetar u leđa našem preostalom tamošnjem stanovništvu. U doba velike ekonomske krize svuda u svetu, pa i kod nas, budimo na pomoći onima kojima je to neophodno. Pomozimo ih, pokažimo da smo uz njih. Svi za Kosmet!”, poručili su članovi HO.

Akcija traje do 15. aprila 2023. godine.

Načini uplate:

Humanitarna organizacija Svi za Kosmet, dinarski račun 105-0000002936498-75.

Pejpal: szk.dijaspora@gmail.com

Humanitarni SMS na 4030 (cena poruke 100 dinara)

Uplate na devizni račun iz dijaspore ( EU i Nemačka bez provizije)

– Svi za Kosmet e.V.

– IBAN: DE83 4405 0199 0111 118825

– Ime Banke : Sparkasse Dortmund

– Adresa Banke : Freistuhl 2, 44137 Dortmund

– Swift/Bic : DORTDE33XXX Verwendungszweck: Spende

Onlajn uplate:

Paypal
Fejsbuk
Instagram

Gofund.me