Početna Događanja U Vupertalu održano veče pesama, poezije i gusala pod nazivom „Kosovo –...

U Vupertalu održano veče pesama, poezije i gusala pod nazivom „Kosovo – najskuplja srpska reč”

U organizaciji guslara Danijela Gagović i Parohije SPC u Vupertalu, u Nemačkoj, u prostorijama crkvene sale održano je kulturno-umetničko veče pesama, poezije i gusala pod nazivom „Kosovo – najskuplja srpska reč”. Bilo je veče podsećanja na najsvetiju srpsku reč, sve pretke i neprestane borbe za sveto srpsko Kosovo i Metohiju, koje vekovima traje i koje će, trajati za našeg života. Prelepo veče obeležio je veliki broj gostiju svih uzrasta, uz posebnu radost organizatora što je bilo dosta dece i mladih, što samo govori da je interesovanje za „najskuplju srpsku reč” itekako veliko i veoma važno.

Foto: CO Vupertal

Protojerej-stavrofor Zoran Ilić, koji je pored Danijela i Marije Gagović bio domaćin skupa je blagosiljao skup, pozdravio goste i napravio osvrt na to sta znači Kosovo u našem biću.

U bogatom programu ispunjenom zvucima gusala, recitacijama i etno pevanjem učestvovali su guslari Ilija Paldrmić i Danijel Gagović, pesnici Božidar Mićanović-Pivljanin i Nemanja Zivlak. Recitatori su bili Božidar Mićanović, Nemanja Zivlak i Darija Kajtaz.

Etno grupa Kosovski Božuri svojim divnim pesmama nikako u sali nije ostavila ravnodušnim. Članove etno grupa sastavljeni od Anje Popović, Milice i Anđelije Todorović, Marije Gagović, uz muzičku pratnju Veselina Velikčovića (tarabuka) i Marije Gagović za klavirom, su bili svaki put oduševljeno pozdravljeni  nakon izvođenja pesma. Glasovnu dečiju pratnju činili su Vera Ilić, Teodora Bursać i Ivona Deljanin. Zdravičar večeri je bio Milan Delić a program je vodio Božidar Mićanović-Pivljanin. Najviše emocija u publici je izazvala je Darija Kajtaz recitujući Prkosnu pesmu, Dobriće Erića. Uz dirvljive stihove glas joj je podrhtavao, našla se tu i po neka suza, dok je publika plakala.

Foto: CO Vupertal

Božidar Mićanović-Pivljanin koji je po rečima publike program vodio profesionalno preneo je za portal Rasejanje.info svoje utiske. „Veče je bilo prelepo i za pamćenje. Sala je bila prepuna. Veliki broj dece i mladih. Domaćini otac Zoran, Danijel i Marija Gagović su kao i uvek do sada bili izuzetno srdačni. Atmosfera fenomenalna. Publika je bila oduševljena svima: i sa domaćin učesnicima i sa nama, gostima iz Frankfurta. Poželeli su da nas opet vide, što je velika čast za sve nas”.
Nakon kulturnog dela programa nastavljeno je druženje uz lepe priče, iz kojih će se zasigurno roditi nova prijateljstva i produbiti stara.