Početna Kultura Predstavom „U cara Trojana kozje uši” obeležen Svetski dan pozorišta za decu...

Predstavom „U cara Trojana kozje uši” obeležen Svetski dan pozorišta za decu i mlade u  Frankfurtu i Hamburgu

Širom planete se 20. marta obeležava Svetski dan pozorišta za decu i mlade. Na poziv uprave Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu na Majni, u petak, 24.marta 2023.godine, učenici  Dopunske nastave na srpskom jeziku iz pokrajine Hesen su imali priliku da uživaju u dečijoj predstavi „U cara Trojana kozje uši”. Dva dana kasnije, istu predstavu u organizaciji Crkvene opštine Hamburg gledali su i učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hamburgu. Učenici su se odazvali u velikom broju i u pratnji roditelja i nastavnica prisustvovali ovoj izuzetno zanimljivoj, interaktivnoj predstavi.


Glumac Milutin Jevđentijević Gigi je u najavi predstave obavestio prisutne da je ova monodrama izvedena 1800 puta. Publika svih uzrasta je mogla da uživa u lepoj scenografiji, odličnom scenskom govoru i pokretu, zanimljivoj priči o caru Trojanu u koju su vešto utkani elementi tradicije. Maestralnom glumom je ispričana priča o caru Trojanu uz upotrebu davno zaboravljenih  predmeta. Tako su učenici imali priliku da nauče njihove nazive, čemu služe i od kojih materijala su izrađeni. Kao što je i car Trojan, tako su i deca na kraju ove predstave otkrila da se ni jedna tajna ne može sakriti i na poziv glumca mu se priključila na pozornici.

Svojom veštinom i bogatim glumačkim iskustvom, glumac Milutin Jevđentijević Gigi je ostvario sjajnu interakciju s publikom koja je doprinela dinamici predstave  i veselom raspoloženju dece pa i odraslih. Svi su saglasni, i učenici i njihovi roditelji i nastavnice, da su uživali učeći, i da se raduju sličnim dešavanjima. „Veliki je značaj pozorišne umetnosti na maternjem jeziku u detinjstvu i odrastanju dece u dijaspori”, saglasne su nastavnice Sonja Zrnić, Bojana Rakonjac, Tatjana Milanović, Tatjana Filipović i koordinatorka Biljana Bukinac.