Početna Događanja U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku – učenici iz Frankfurta održali tematski čas...

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku – učenici iz Frankfurta održali tematski čas sa svojim vršnjacima u Jagodini

Na veliku radost učenika srpske dopunske nastave u Frankfurtu, još jednom su se družili sa svojim vršnjacima iz Osnovne škole Rada Miljković iz Jagodine.

Nastavnice istorije Marija Aleksić i srpskog jezika Ljiljana Ivanović Jovančević iz OŠ u Jagodine, su zajedno sa svojom koleginicom Tatjanom Milanović, koja predaje maternji jezik u pokrajini  Hesen u SR Nemačkoj, pripremile tematski čas posvećen Uskrsu i običajima proslavljanja Uskrsa kod Srba kao i o praznicima koji prethode Uskrsu.

Foto: T. Milanović

„Čas je održan preko zum-platforme i bio je prava onlajn priredba. Učenici osmog razreda jagodinske škole su pripremili prigodne tekstove o Uskrsu kroz istoriju i biblijske legende i izveli dramatizaciju po tekstu Veselina Čajkanovića. Stihove posvećene Uskrsu recitovalo je nekoliko učenika  iz Jagodine i  Frankfurta. Nika Žurkić, učenica iz Frankfurta, oduševila je svojim anđeoskim glasom svoje drugare pevajući pesmu Hristos vaskrese, radost donese”, istakla je nastavnica Tatjana Milanović. Ona je dodala da su „o običajima koji prethode Uskrsu govorili su učenici iz Frankfurta i razgovarali su zatim, podsetivši se kako se obeležava Veliki petak, zašto se boje jaja, šta je čuvarkuća, pa i o tome kako se na tradicionalni način boje jaja u našoj domovini. Decu iz Jagodine je zanimalo i koje su razlike u obeležavanju Uskrsa kod nas i kod Nemaca”, dodala je nastavnica Srpske škole u Frankfurtu.

„Zajednički tematski časovi su višestruko korisni za decu iz rasejanja jer pružaju priliku za vršnjačko učenje i komunikaciju sa drugarima u domovini. Na zanimljiv način, uz korišćenje savremenih komunikativnih mogućnosti, deca su imala priliku da se upoznaju, druže i  pokažu svoja postignuća i svoje talente”, zaključila je  nastavnica Tatjana Milanović.

U druženju sa vršnjacima iz Srbije domovina se ne čini tako daleko!