Početna Događanja U Vrnjačkoj Banji održana Prva Evropska smotra dečjeg folklora dijaspore u organizaciji...

U Vrnjačkoj Banji održana Prva Evropska smotra dečjeg folklora dijaspore u organizaciji Asocijacije srpskog folklora dijaspore

U organizaciji Asocijacije srpskog folklora dijaspore u Vrnjačkoj Banji, održana je Prva Evropska smotra dečjeg folklora dijaspore. Domaćin ove smotre bio je Savez srpskih udruženja Nemačke. Na ovoj masovnoj manifestaciji, koja je okupila oko 1200 učesnika učestvovalo je 15 folklornih ansambala iz rasejanja u takmičarskom delu i 13 ansambala iz Srbije i regiona u revijalnom delu programa.

Po oceni stručnog žirija prvo mesto u grupi najstarijih mladih folkloraša i u najmlađoj grupi pripalo je Srpskom kulturnom centru Stevan Mokranjac iz Beča, dok je Srpski centar Štutgart bio prvi u kategoriji srednje mešovite grupe. Žiri su ovoga puta sačinjavali Mirjana Zakić, etnomuzikolog, Ivan Terzić etnolog i Igro Gudić koreograf.

Foto: arhiva A. Gujon

Smotru su otvorili Đorđe Miličević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Prisutne su pozdravili Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja i Danilo Đokić, predsednik Asocijacije srpskog folklora dijaspore.

Gujon je rekao da je folklor igra s dušom koja čuva srpski identitet.  „Prvi zvanični susret sa svetom folklora sam imao s predstavnicima Asocijacije pre dve i po godine. Bili smo zabrinuti. Tada kovid nije dozvoljavao okupljanje a mnogi kudovi su bili pred gašenjem. Doneli smo odluku da finansijski pomognemo društva i da s novim narodnim nošnjama dodatno motivišemo decu za folklore”, rekao je Gujon i dodao da je Uprava pomogla 106 kulturno-umetničkih društava širom Evrope.  „Tako smo zajedno prevazišli teške trenutke i tada sam video koliko je folklor jedna velika porodica sa svojim problemima i nesporazumima kao u svakoj porodici ali koja zna da bude solidarna i ujedinjena kad je pred izazovima”, istakao je Gujon. On je zahvalio učesnicima što čuvaju srpsku kulturu i identitet.  „Gdegod se igra Užičko kolo ili Moravac, gde se čuje srpski jezik, tu je prisutan srpski identitet“, poručio je Gujon.

Opština Vrnjačka Banja je široko raširenih ruku dočekalo mlade folkloraše. Na žalost planirani defile učesnika zbog jako loših vremenskih uslova je morao da bude otkazan.
Na smotri su nastupili SKC Novo mesto iz Novog Mesta, KUD Jeinstvo iz Beča, KUD Zavičaj iz Vintertura, SKC Stevan Mokranjac iz Beča, SFD Homolja iz Gosaua, KUD Zlatni opanak iz Berlina, SKD Sloga iz Manhajma, ANI Abrašević Švajcarska, SKC Ofenbah iz Ofenbaha, KUD Sloga iz Ciriha, SKUD Vidovdan iz Ljubljane, Srpski centar iz Štutgarta,  KUD Mladost Leoberssdorf, KD Brdo iz Kranja, KSD Bambi iz Beča, SKD Stevan Mokranjac Beč i KUD Zavičaj Vintertur.
Revijalno su nastupali igrači KUD Branko Medenica iz Kosova Polja KUD Golija iz Novog Pazara, KUD Una iz Novog Sada, KUD Stevan Sinđelić Vojska iz Vojske, FA Đido iz Bogatića,KUD Abrašević iz Kraljeva, FANI Sveti Nikola iz Trstenika, KUD Vuk Karadžić iz Osipaonice, KUD Gradimir iz Beograda, FA Radost iz Leverkuzena, KSD Bambi iz Beča i Srpski Centra iz Štutgarta.