Početna Opšte U Inzbruku izvedena humanitarna monodrama „Lina, tvrđa od kamena”

U Inzbruku izvedena humanitarna monodrama „Lina, tvrđa od kamena”

U Inzbruku, u Austriji, u organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – Spoji izvedena je, po prvi put, humanitarna monodrama „Lina, tvrđa od kamena”. Monodramu je izvela, čuvena, omiljena i česta glumica srpskog rasejanja Vesna Stanković, koja je više puta nagrađivana za svoja izvođenja u pozorišnim, filmskim i tv ulogama. Kako su istakli članovi Spoji, gostiju je bilo iz celog Tirola.  „Neki su doputovali čak i iz Beča, a sav prihod od ove monodrame je namenjen socijalno ugroženim višečlanim porodicama na Balkanu i bolesnoj deci u Tirolu. Zahvaljujući velikom srcu svih koji su bili na ovom događaju skupila se humanitarna suma od preko 1.500 evra, na čemu smo svima od srca zahvalni u ime onih kojima SPOJI kroz svoje humanitarne akcije pomaže”, naglasili su oni.

Foto: Spoji Inzbruk

U ulozi moderatora bio je mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača i član Upravnog odbora Spoji. On je u ime svojih saboraca i pozdravio sve prisutne, objasnivši zašto se ova humanitarna organizacija odlučila da organizuje ovu predstavu. „ Ona govori o životu, ne samo Line iz Istočne Srbije, već je jedna univerzalna priča srpskih i drugih žena na Balkanu, a možda i šire, iz perioda od početka 20. veka, preko Prvog i Drugog svetskog rata, pa sve do poratnog perioda. Zato SPOJI ovu predstavu posvećuje svim našim prabakama, bakama, majkama, sestrama, suprugama i svim ženama, koje su stubovi naših porodica i bez kojih naš narod ne bi opstao i održao svoj autentični duh kroz vekove”, naglasio je Vlajić.

Bernhard Hefler, predsedavajući Frakcije socijaldemokratskih sindikalaca Tirol (FSG) i predsedavajući Uprave veća komora u Radničkoj komori Tirol, se kao domaćin i jedan od sponzora ovog događaja takođe ukratko obratio svima, rekavši „da se raduje što Spoji već drugi put organizuje predstavu u ovoj sali, kao i da je jako važno da se očuva kulturni identitet i da se neguje kultura, jer je ona jedan od osnova za uspešan suživot, a kada vidi da to naša zajednica radi i vikendom puno mu je srce”.

Od počasnih gostiju su pored Bernharda Heflera još bili prisutni prota Aleksandar Stolić, paroh inzbruški, sa suprugom Milicom, Živorad Karajović, predsednik Crkvenog odbora inzbruškog, mr Marija Gavrilović, supruga paroha kufštajnskog oca Mihaila Gavrilovića, Aleksandar Žunić iz Inzbruka, vlasnik najomiljenije picerije u Tirolu za 2023. godinu Venezia Igls, kao i Zoran Cvijanović iz Vergla, dugogodišnji podržavalac rada i počasni član Spoji. Članovi spoji toplo su se zahvalili svim sponzorima, bez kojih ne bi moglo da se organizuje ovo humanitarno veče.

Monodrama „Lina, tvrđa od kamena” nastala je po istoimenom romanu Jovana D. Petrovića. „Vesna Stanković ovu monodramu igra već 17 godina, a prvi put je sa ovom predstavom gostovala u ovom delu Austrije, gde ju je meastralno odigrala u ulozi Line, koja je zaista postojala i poreklom je bila iz Petrovca na Mlavi. Vesna Stanković je prenela neverovatnu emociju na veliki deo publike, u kojoj su ovaj put većinu činile žene, ali su tokom predstave plakali i smejali se kako žene tako i muškarci. Iako je bio početak raspusta u Tirolu, sala je bila puna, a svi su bili oduševljeni predstavom i pitali su kada će Spoji organizovati sledeću predstavu Vesne Stanković ili neki slični događaj”, naglasili su predstavnici Spoji.

„Od srca zahvaljujemo i našoj Vesni Stanković, koja nam je priredila zaista nezaboravnu predstavu i kulturno veče, koje će svi prisutni sigurno zauvek pamtiti. Prvi put je gostovala u Inzbruku u organizaciji Spoji, te se nadamo da ćemo je uskoro ponovo ugostiti sa jednom od njenih sjajnih predstava, koje izvodi u Srbiji i regionu, ali i širom Evrope i svet”, naglasili su organizatori.