Početna Događanja Radost Uskrsa među đacima srpske dopunske škole u Degerlehu, Regenzburgu, Erlangenu i...

Radost Uskrsa među đacima srpske dopunske škole u Degerlehu, Regenzburgu, Erlangenu i Nirnbergu

Da je obeležavanje Uskrsa u Srba, kao najvećeg hrišćanskog praznika, od velikog značaja, govore knjige. A da je Uskrs i najradosniji praznik, pokazuju deca. Tako su i đaci dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajinama Baden-Virtemberg i Bavarska u Nemačkoj, koja je u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije, pokazali koliko se raduju običajima vezanim za ovaj dan. I to ne samo u svojim domovima, među najmilijima, već i u svojim učionicama, gde vredno uče srpski jezik i ne zaboravljaju ko su i odakle su.

Đaci nastavne grupe u Degerlohu, koji pripada gradu Štutgartu, su na Uskršnji utorak obeležili ovu svetkovinu kucanjem jajima. Spremili su se svi đaci za taj dan i zajedno sa njihovom nastavnicom Tatjanom Popović sproveli takmičenje. Bilo je uzbudljivo do samog kraja, a kako se broj učesnika iz kruga u krug smanjivao, tako je raslo uzbuđenje među đacima.

Foto: T. Popović

Pobednik je bila najmlađa učenica Hana Babić, koja je ponela laskavu titulu. Njenoj radosti nije bilo kraja i sigurno će svoju pobedu pamtiti još dugo godina. Nakon uručene nagrade u vidu školskog pribora, a koji je pripremila nastavnica Tanja, Hana je svoju radost iskazala rečima: „Jako sam srećna što sam imala priliku da učestvujem u kucanju jajima sa svojim drugarima iz Srbije. Posebno sam sretna što sam baš ja pobedila!”

Nisu izostale ni druga ni treća nagrada, a koje su pripale Kosti Antiću i Ani Jergić. Svi pobednici su nagrađeni poklonima, dok su svi đaci učesnici uživali u slatkišima posle velikog takmičenja. „Radosna sam što smo obeležili Uskrs upravo u školi. Naša deca u rasejanju nemaju puno prilika da svoje praznike obeleže sa svojim drugarima u nemačkoj školi, te je ovaj dan upotpunio njihova srca i sigurna sam da će ga đaci dugo pamtiti“, zaključila je njihova nastavnica.

Radost u Bavarskoj

Sa osmesima na licu i uz tradicionalni pozdrav: „Hristos vaskrse!” i „Vaistinu vaskrse!” , učenici dopunske nastave na srpskom jeziku iz Regenzburga u Bavarskoj su takođe obeležili najradosniji hrišćanski praznik- Uskrs. Rečima „Uskršnje ujutro kada se javi, svakom na licu osmeh zablista….”

Radost Uskrsa ispunila je učionicu i srca đaka, a radoznalost i želja za novim znanjima nije izostala. Osim običaja vezanih za Uskrs, učenici su slušali i prigodne pesme u duhu praznika, saznali su šta znači „jaje čuvarkuća” i zašto se prvo jaja farba u crvenu boju. Nastavnica Dajana Luković je učenicima objasnila kakve  sve tehnike za bojenje jaja postoje  i da je svako obojeno jaje malo umetničko delo. U šarenoj korpi su se našla jaja u obojena u lukovini, vinu, mramorna , ona urađena dekupaž tehnikom kao i ona ukrašena voskom.

Foto: D. Luković

Najmlađi učenici su pravili čestitke i crtali motive Uskrsa , a oni malo stariji su igrali uskršnji bingo. Svi su se takmičili u kucanju jajima, a nastavnica je za svoje vredne đake pripremila i slatkiše. Bio je to jedan od najradosnijih časova u godini, koji će svima ostati u sećanju.

I učenici dopunske nastave iz Nirnberga i Erlangena su u okviru aktivnosti vezanih za Vaskrs posvetili časove pravljenju vaskršnjih čestitki koje su poslali deci u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici. Pored toga su kroz grupni rad pravili plakate vezane za Uskrs i uskršnje običaje i praznike koji prethode ovom najradosnijem hrišćanskom prazniku.

Plakati su ukrasili zidove crkvene sale i kluba u Erlangenu u kojima se održava dopunska nastava u ovim gradovima. Učenici iz Nirnberga su i ove godine imali akciju ulepšavanja crkvenog dvorišta pre uskršnjih praznika, pri čemu su zasadili cveće u saksije i u bašticu, koje se nalaze u porti crkve.

Foto: G. Budiša

Za portal Rasejanje.info nastavnice Srpske dopunske škole T. Popović, D. Luković i G. Budiša