Početna Kultura U Cirihu do 17. juna mogu da se pogledaju dela Đorđa Ivačkovića

U Cirihu do 17. juna mogu da se pogledaju dela Đorđa Ivačkovića

U galeriji „Thalberg” u Cirihu otvorena je izložba „Ivačković 60-70s”, posvećena radovima čuvenog srpskog umetnika Đorđa Ivačkovića, nastalih tokom 60-ih i 70-ih godina, prošloga veka. Radovi na papiru i slike umetnika Đorđa Ivačkovića se mogu videti do 17. juna.

Ivačković (1930–2012) je nakon ostvarenog univerzitetskog obrazovanja u oblasti arhitekture, ceo život posvetio slikarstvu. Kao veoma mlad umetnik, afirmisao se kao apstraktni slikar na svetskoj umetničkoj sceni, stvarajući najviše iz Pariza od 1963. Stoga se on paralelno izlagao na francuskoj i jugoslovenskoj umetničkoj sceni. Te godine su bile veoma značajne za njegovo celokupno stvaralaštvo, jer ga je umetnički rad afirmisao, proslavio i učvrstio mu poziciju na međunarodnoj sceni.

U tom periodu slikara Ivačkovića počeli su da zastupaju važni galeristi Pariza i kroz internacionalni sajam umetnosti „FIAC” predstavljali su njegov rad svetskoj publici. Švajcarska galerija „Thalberg” u Cirihu i Arte galerija iz Beograda imaju cilj da kroz izlagački prostor u Cirihu, evropskoj i svetskoj publici približe modernu i savremenu umetnost sa područja bivše Jugoslavije i Srbije, saopšteno je iz ovih ustanova kulture.

Projekat je realizovan u saradnji sa beogradskom galerijom Arte, a sam katalog izložbe je dostupan na više lokacija ove ustanove – Svetogorska 29, Andrićev venac 4, Andrićev venac 12, Kralja Milana 3, Kralja Milana 48.