Početna Najave Danas, u Beču, počinje 10. dečiji festival „Mi smo deca vesela”

Danas, u Beču, počinje 10. dečiji festival „Mi smo deca vesela”

Jubilarni 10. dečiji festival „Mi smo deca vesela”, koji je na putu da postane međunarodna
manifestacija, počinje danas u Beču i traje tri dana. Ove godine, na ovom festivalu koji traje do 1. maja, učestvovaće 130 mališana KSD Bambi iz Beča i više od 300 dece iz raznih kulturno-umetničkih društava iz Srbije, Austrije i Evrope.
Festival je namenjen deci uzrasta od 4 do 16 godina i počinje edukativnim radionicama o etno pevanju, narodnim instrumentima i ritmu, likovnoj umetnosti i igrama u sali Längeneferldgasse 13-15, 1120 Beč. Nakon toga, biće izveden bogat kulturno-umetnički program u kome će deca pokazati svoje umešnosti.

Mnogobrojne radionice čekaju najmlađe
Foto: KSD Bambi Beč

Sutra, 30. aprila u Türkenschanzpark u Beču učesnici festivala družiće se u okviru zabavnih aktivnosti i raznih dečijih animacija u prirodi, a u ponedeljak, 1. maja, svi članovi KSD Bambi, od najstarijih do najmlađih, učestvovaće u karnevalskoj povorci koja u 7:30h kreće sa trga Schuhmeierplatz.
„KSD Bambi je poznat po tome što se najviše pažnje poklanja radu sa decom i zato je festival „Mi smo deca vesela” posebno važan za sve nas. To je odlična prilika da deca nauče nešto o svojoj tradiciji, tradicionalnim instrumentima, pevanju i igrama, da se međusobno upoznaju, druže, dobro zabave, provedu vreme sa svojim vršnjacima i još bolje povežu. Obaveza nas starijih je da srpsku tradiciju, kulturu i jezik prenesemo dalje i upravo su ovakve manifestacije jedna vrsta tih aktivnosti”, naglasio je Aleksandar Stanković, predsednik Kulturno-sportskog društva Bambi iz Beča. On je dodao da pošto „festival već ima tradiciju dugu 10 godina, aktivno radimo na tome da postane međunarodni festival i da što više društava iz Srbije, Austrije i Evrope učestvuju u ovoj našom manifestaciji”.

Foto: KSC Bambi Beč

Festival „Mi smo deca vesela” se održava pod pokroviteljstvom opštine Otakring i grada Beča, a u organizaciji KSD Bambi iz Beča.

O KSD Bambi
Kulturno – sportsko društvo Bambi osnovano je 1973. godine sa ciljem razvoja i očuvanja kulturne i folklorne baštine Srba u Austriji i ove godine obeležava 50 godina postojanja. Društvo okuplja više od 600 članova grupisanih u nekoliko sekcija kao što su: folklorna, fudbalska, ribolovačka i muzička. Najmasovnija je folklorna sekcija, podeljena u šest uzrasnih kategorija, od najmlađeg do veteranskog sastava. Kulturno-sportsko društvo Bambi je dobitnik i brojnih priznanja i pobednik na mnogobrojnim festivalima širom Evrope, kao i rado viđen gost na priredbama drugih kulturno-umetničkih društava kako u Austriji tako i u inostranstvu. Više informacija: www.ksvbambi.at.

Domaćini festivala KSD Bambi iz Beča
Foto: KSD Bambi