Početna Događanja Članovi kluba Pustorečani, gosti porodice Nikolić u Beču

Članovi kluba Pustorečani, gosti porodice Nikolić u Beču

U Beču je porodica Nikolić ugostila članove kluba Pustorečani iz Niša, koji ove godine proslavlja 25 godina postojanja i rada.

U Nišu je 1998. godine, u hotelu „Najs“, u prisustvu 400 zvanica, osnovan zavičajni klub Pustorečani. Cilj postojanja Kluba je međusobno upoznavanje, zbližavanje i ispomaganje Pustorečana, iz zemlje i inostranstva, ma gde oni živeli. Generalni sponzori tog osnivačkog skupa, bili su Nada i Milun Nikolić, poznati humanitarni radnici i privrednici iz Beča. Osim ovog skupa, porodica Nikolić je finansijski pomogla izdavanje prve knjige „Pusta reka i Pustorečani”. Zbog svega navedenog, Milun Nikolić je proglašen počasnim građaninom Puste reke. Monografija „Pustorečni u Nišu”, sadrži kompletnu bazu podataka o ovim vrednim i uspešnim ljudima iz Puste reke, autora prof. dr Milutina Đorđevića. Svake godine se Pustorečani u februaru mesecu u Nišu sastaju, druže i dogovaraju o budućim aktivnostima i projektima, koje žele da sprovodu. „Obično ih bude prisutno, između 350 i 380 članova na zabavi”, rekao nam je Gojko Mitrović, prvi predsednik Društva. Pustorečani su porodici Nikolić doneli prikladne poklone iz zavičaja.


Foto: arhiva S. Matić

Ovom susretu, prisustvovali su dr Marko Lopušina, prof. Svetlana i Dragan Matić. S obzirom da je Milun Nikolić, uvek pomagao i slao humanitarnu pomoć u Srbiju i Republiku Srpsku, finansirao renoviranje crkvi i manastira, kako u Beču, tako i u zavičaju, poznati publicista i novinar dr Marko Lopušina iz Beograda, mu je ovom prilikom uručio Teslinu medalju, u znak zahvalnosti. Milun Nikolić je, između ostalog, u Zdravstveni centar, koji se nalazi u Bojniku, donirao šest vozila hitne pomoći, različite medicinske aparate i opremu, pumpe za infuziju i EKG aparat.

Inače, prema podacima, oblast Pusta reka, nalazi se u severozapadnom delu Leskovačke kotline. Ona zauzima prostor, najvećim delom u slivu istoimene reke. Okružena je planinama: Petrova Gora, Radan, Rgajskim planinama, Pasjače i Vidojevice. Prostire se na 336 km² sa 62 naselja i varošicom Bojnik, kao njenim centrom. Ovom susretu, na kome je priređen svečani ručak, uz zajedničko druženje i fotografisanje, osim članova porodice Nikolić, prisustvovali su članovi i ljubitelji Kluba: Goran Vidojević, predsednik, Slobodan Ljubić, sekretar, Stevan Nikolić, blagajnik, Suzana Stojanović Vidojević, Gojko i Ružica Mitrović, Stojan Stanojević, Milka Stojanović, Mirko Petrović, Žarko Lazarević, Gordana Nikolić, Slobodan i Maja Ljubić, Stanko i Verica Banković, Zoran i Nataša Stanojević i Mirjana Mitrović. Delegacija „Pustorečana” obišla je kulturno-istorijske znamenitosti Beča i zakazala novi susret u mesecu februaru, 2024. godine u Nišu.

Za portal Rasejanje.info Svetlana Matić