Početna Događanja Proslava hramovne slave u Ahenu

Proslava hramovne slave u Ahenu

Vernici Crkvene opštine u Ahenu u Nemačkoj obeležili su minule nedelje hramovnu slavu Spasovdan. U hramu Vaznesenja Gospodnjeg svetu liturgiju je služio sveštenik iz Hamburga Milutin Marić a sasluživao je nadležni paroh u Ahenu Stefan Marić.

Kako su naveli u Ahenskoj parohiji Kristina i Đorđe Rudan sa ćerkom Anom i sinom Ognjenom bili su domaćini slave za ovu godinu. „Prepun hram vernika je svetu liturgiju učinio još svečanijom. Veliki broj vernika je uzeo učešće u Svetoj tajni pričešća, kao i u ophodu oko crkve sa barjacima i rezanju slavskog kolača. Deca koja pohađaju veronauku su učestvovala u pojanju tokom službe, kao i u prisluživanju u oltaru. Sestre iz Kola srpskih sestara potrudile su se oko uređenja hrama za ovaj radostan dan kao i oko priprema tradicionalnih đakonija za proslavu koja se nastavila uz muziku u crkvenom dvorištu. Veliki broj parohijana je lično učestvovao u organizaciji proslave svoje parohijske slave uz različita zaduženja”, istaknuto je u parohiji.


Foto: CO Ahen

Lepo vreme je dozvolilo parohijanima da svoju potrebu za sabranjem i zajedništvom u okviru srpske crkve kao i ljubav prema srpskoj tradiciji, muzici i hrani u potpunosti ispune. Srpsko kolo, puno omladine, viorilo se duž porte a iz grla su odzvanjale reči patriotskih pesama do kasnog popodneva, dodato je u upravi parohije u Ahenu. Domaćini naredne slave su članovi porodice Vilenica.