Početna Vesti Patrijarh zamolio ministarsku dr Suzanu Rab da Austrija srpskoj zajednici da ista...

Patrijarh zamolio ministarsku dr Suzanu Rab da Austrija srpskoj zajednici da ista prava kao i drugima

Patrijarh Porfirije zamolio ministarsku integracija dr Suzanu Rab da Austrija srpskoj zajednici da ista prava kao i drugim narodima

Da se omogući učenje srpskog kao maternjeg jezika u austrijskim školama, a ne da se uči BHS (bošnjačko-hrvatsko-srpski jezik) kao i da Eparhija austrijsko-švajcarska Srpske pravoslavne crkve dobije svoje zakonsko priznanje koje joj pripada.

Patrijarh Porfirije se tokom današnjeg susreta sa austrijskom saveznom ministarkom za pitanja žena, porodice, integracija i medija Suzanom Rab osvrnuo i na položaj srpske zajednice u Austriji.  On je istakao da su Srbi u Austro-ugarskoj carevini prisutni još od 16. veka, „punih pet stoleća”. „Kroz taj petovekovni suživot naša dva naroda, nizali su se nebrojeni primeri zajedničke herojske borbe za slobodu i hrišćansku veru. To je, zaista možemo reći, jedna veličanstvena zajednička istorija, koje uvek treba da se sećamo. Oslanjajući se upravo na takvu svetlu zajedničku prošlost, slobodni smo izneti i ovom prilikom neka pitanja koja se direktno tiču, sa jedne strane, Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih Srba koji žive i rade u ovoj zemlji, a sa druge strane, države Austrije i njenih zakona”.

Podsećajući da su Srbi treća po brojnosti zajednica doseljenika u Austriji, patrijarh je ukazao i na pitanje položaja srpske nacionalne zajednice, koja, iako brojna, „nažalost još ne uživa ista prava kao druge zajednice, koje kao i srpska imaju tradicionalno prebivalište u Austriji. Srpska zajednica u ovoj državi u potpunosti ispunjava sve definicije zakona, koji je primenjen na drugim nacionalnim zajednicama u Austriji, a koje su po brojnosti manje od srpske”. Sprski patrijarh je tom prilikom mislio učenje srpskog jezika u austrijskim školama.

„Koliko nam je poznato, Republika Austrija se zalaže za jezičku i kulturnu raznolikost svojih građana i zakonom garantuje da će osigurati i podržavati jezik, kulturu, kao i opstanak, svojih autohtonih nacionalnih zajednica. Desetine hiljada austrijskih državljana danas koristi srpski jezik i ćirilično pismo kao svoj maternji jezik i svoje pismo. Molimo Vas da i njih podržite na isti onaj način na koji podržavate i druge nacionalne zajednice. U relevantnim državnim strukturama naši sunarodnici se susreću i sa pojmom BHS jezikom (bošnjačko-hrvatsko-srpski jezik), što nikako ne odgovara istini. Mi, pravoslavni Srbi, smo stari evropski narod i imamo svoj srpski jezik i svoje ćirilično pismo i kao takve ih danas koristimo u službenoj upotrebi u Republici Srbiji i SPC. Poštujući druge narode i jezike, molimo Vas da naš jezik i pismo prepoznate onakvim kakva oni jesu – autohtoni i jedinstveni. To će biti istinska i prava pomoć austrijske države u očuvanju jezika i kulture pravoslavnih Srba koji su austrijski građani”, naglasio je patrijarh zamolivši ministarku Rab da u skladu sa zakonom, pomogne da se zakonski status srpske zajednice izjednači sa svim ostalim nacionalnim zajednicama, kao i da Eparhija austrijsko-švajcarska Srpske pravoslavne crkve dobije svoje zakonsko priznanje koje joj pripada. „Rešavanjem ovih osnovnih životnih pitanja pravoslavni Srbi, koji su sada građani u modernoj i demokratskoj Republici Austriji, će tada biti u prilici da u punom obimu uživaju u privilegijama koje su im zakonom namenjene. Uveren sam da su svi uslovi za to uveliko ispunjeni”, naglasio je patrijarh zahvalivši se na „srdačnom prijemu i dobroj volji koja nas je ovde dočekala zarad bolje zajedničke budućnosti naša dva naroda”.