Početna Događanja Patrijarh Porfirije bogoslužio u hramu Akatista Presvete Bogorodice u Beču

Patrijarh Porfirije bogoslužio u hramu Akatista Presvete Bogorodice u Beču

U hramu Akatista Presvete Bogorodice u Beču, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije služio je danas svetu liturgiju. Sasluživali su arhijereji nemački i srednjevropski Isak iz Antiohijske Patrijaršije, episkop bečki i austrijski Aleksije iz Moskovske patrijaršije, nemački i centralno-severnoevropski Serafim iz Rumunske patrijaršije, praški Mihail iz Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke, dabrobosanski Hrizostom, crnogorsko-primorski Joanikije, braničevski Ignatije, bregalnički Marko, austrijsko-švajcarski Andrej, osečkopoljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, šabački Jerotej i hvostanski Aleksej uz prisustvo velikog broja Srba iz austrijske prestonice sa okolinom.


Foto: SPC

Patrijarh je u svojoj besedi preneo istu poruku kao i u Mauthauzenu i u Lincu koja glasi da se u crkvu dolazi da bi se učilo pravoslavnoj veri i da je crkva „celina”. „Ona je iznad svih podela, iznad svake partije, jer je crkva jedno u Hristu. Zato moramo razumeti da crkva nije kada govorimo o našem narodu, a za vas ovde u rasejanju to je veoma važno, tek jedna od institucija našeg naroda. Makar bila i najvažnija, makar bila i najsavršenija, nije to institucija kroz koju mi čuvamo deo svog folklora, odlike, obrise i vrednosti našeg nacionalnog bića. Naravno, u Crkvi i to se ne samo čuva nego i umnožava. U Crkvi zapravo i ono što je narodno i ono što je lično dobija svoj večni pečat. Zato sam govorio ovih dana da kada se sabiramo u Crkvi moramo znati da nismo došli zbog toga kako bismo naučili našu decu da pre svega pripadaju srpskog narodu i da ne zaborave svoje poreklo. To će se desiti samo onda kada svoju decu budemo učili pravoslavnoj veri, kada ih budemo upućivali na to da budu sveti, da neguju vrlinu, da žive u Hristu, da žive Hristom. Kada ih budemo učili pravoslavnoj veri, tj. jevanđelju Hristovom, onda će i sve ono što je i njihovo i naše ne samo biti sačuvano nego će postati stvaralačko, vodiće carstvu nebeskom”, naglasio je patrijarh.

Orden Svetog Save drugog stepena predsedniku CO Svetog Save u Beču Milenku Jovanoviću je uručio patrijarh Porfirije
Foto: SPC

Na kraju svete liturgije patrijarh je uručio orden Svetog Save drugog stepena predsedniku Crkvene opštine Svetog Save u Beču Milenku Jovanoviću, u znak zahvalnosti za nesebičnu pomoć, podršku i dobročinstva koja čini SPC u Austriji.  
Svim prisutnima u hramu Akatista Presvete Bogorodice u Beču se obratio i nadbiskup bečki kardinal Kristof Šenborn.