Početna Događanja Humanitarna pomoć štićenicima „Kuće za omladinu” u opštini Gračanica

Humanitarna pomoć štićenicima „Kuće za omladinu” u opštini Gračanica

 Opština Gračanica jedina je srpska sredina južno od Ibra, u kojoj postoje ustanove za lica ometena u razvoju. U ovoj ustanovi,  svakodnevno  boravi deset korisnika. Dom za osobe sa posebnim potrebama „Kuća za omladinu” u Gračanici, u naselju Padalište, postoji od 2004. godine. U njemu borave štićenici sa centralnog Kosova, Novog Brda, Stimlja i centralne Srbije, o kojima se četrnaestoro zaposlenih stara i brine o njima.

„Videvši sve to i pravu stvarnost života u enklavama Kosova i Metohije, kao majku, jako me je potresla njihova sudbina. Žive život pod jako lošim uslovima i u nemaštini, uz dodatan strah i Božju molitvu, da li će živi dočekati sledeću zoru“, istakla je Desa Burazor, predsednica SKPD Prosvjeta – odbor u Štutgartu, nakon obilaska Kosova i Metohije.

Po povratku u Nemačku, krenula je u akciju prikupljanja novčanih  sredstava. Animirala je poznanice Nemice, Rumunke, Srpkinje i članove SKPD Prosvjeta- odbor u Štutgartu. Prikupljeno je 300 evra. U ovoj humanitarnoj akciji, učestvovali su: Desa Burazor Aslanidis, Aleksandra Živanović, Emir Podbićanin, Dragica Stojčić, Svetlana Matić iz Beča, Petra Mat, Juta Mat, Irena  Dorn i Violeta Dorn.


Foto: D. Burazer Aslanidu

Novac  je putem banke Western Union poslat Tanji Dinić Jovanović, medicinskoj sestri, koja je zaposlena u domu. Zahvaljujući prikupljenom dobrovoljnom prilogu, štićenicima su, između ostalog, pribavljne: pribavljene: patike, prekrivači za krevete, krpe za sudove, osveživači, peškiri, stolnjaci, šerpe, tiganji, šolje, četke za kosu, maice, pantalone, bluze, torbe, haljine i velike lampe, zbog čestog nestajanja struje.

Medicinska sestra iz doma za nezbrinutu omladinu, opisala je posetu Dese Burazor, na sledeći način: „Sreća i unutrašnji mir je ono što sam pronašla istog dana, kada  sam se upoznala sa dragom Desom, posebno kada je izrazila želju da obiđe sve znamenitosti na KIM i upozna moju porodicu. Shvatila je da socijalno ugrožene osobe, bolesne, stare, iznemogle, svuda su oko nas i da im je osim pomoći, potrebna lepa reč, podrška, osećaj da neko brine o njima i da znaju da nisu sami. Zahvaljujem dragoj Desi na volji da pomogne. Desa je emotivna osoba, tako da je svojim dolaskom, jednim delom, živela  socijalni  život ljudi na KIM”.

Humanitarna akcija, koju je započela Desa Burazor se i dalje nastavlja. Proširuje se i na Beč. Prof. Svetlana Matić, predsednica ASKD Vilhelmina Mina Karadžić će početkom septembra 2023. godine, organizovati humanitarnu akciju. Biće pozvani svi zainteresovani i ljudi dobre volje, na manifestaciju „Jednodnevni bazar”, gde će sva prikupljena sredstva, dobijena prodajom knjiga, ručnih umotvorina, nakita, garderobe, ukrasnih predmeta, biti upućena u „Kuću za omladinu” u Gračanici.

Štićenicima doma su neophodne životne namirnice, sredstva za higijenu, posuđe, pelene i nameštaj. „Pomozimo mladima i olakšajmo im svakodnevni život”, moto je narednih donatorskih aktivnosti, poručuju iz Štutgarta i Beča, humanitarne aktiviskinje Desa Burazor i prof. Svetlana Matić.

Za portal Rasejanje.info Svetlana Matić