Početna Škola U Cirihu održana svečana dodela svedočanstava učenicima završnog razreda srpske dopunske škole

U Cirihu održana svečana dodela svedočanstava učenicima završnog razreda srpske dopunske škole

U subotu, 10. juna 2023. u prepunoj svečanoj sali Fereveldli u Farvajdu kod Ciriha 80 učenika dopunske nastave na srpskom jeziku primilo je svedočanstva o završenom osnovnom obrazovanju i vaspitanju u inostranstvu. Učenici koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u 10 kantona koji spadaju u nadležnost Diplomatskog konzularnog predstavništva u Cirihu odazvalo se pozivu svojih nastavnika i Generalnog konzulata da zajedno sa svojim roditeljima svečano obeleže završetak školovanja u dopunskim školama na srpskom jeziku.


Foto: Srpka škola u Švajcarskoj

Svečanosti je prisustvovao vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević. U svom obraćanju je između ostalog naglasio prisutnima da „što više jezika čovek govori, to više vredi i duhovno je bogatiji, ali ako zaboravi maternji jezik, on gubi deo sebe i vezu sa svojim precima”. On je dodao da su „očuvanje i promocija nacionalnog identiteta, kroz baštinjenje srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulturnog nasleđa i istorije, prioriteti su delovanja našeg Kabineta”. Ministar je uputio poziv deci i omladini da se prijave za učešće u letnjim kampovima koji se organizuju tokom jula i avgusta meseca širom Srbije. Takođe, ministar je ovom prilikom donirao 300 bukvara za buduće prvake srpske dopunske škole, kao i lektire za učenike starijih razreda.

Usledio je govor generalnog konzula Republike Srbije u Švajcarskoj Mihajla Šaulića koji je poručio da je konzulat uvek spreman da podrži rad Dopunske škole na srpskom jeziku u Švajcarskoj i da pomogne u njenom unapređenju.

Biljana Bukinac, koordinatorka dopunske nastave na srpskom jeziku u Švajcarskoj, zahvalila je konzulatu na svesrdnoj podršci, kao i svim roditeljima i nastavnicima na naporima koje ulažu da se u Švajcarskoj srpski jezik i nacionalna kultura očuvaju i neguju.

Nakon programa koji su izveli učenici dopunskih škola i ANI Abrašević iz Vetingena, usledila je dodela svedočanstava. Ova svečana i radosna manifestacija završila se lepim simboličnim gestom. Učenici su pustili balone u bojama srpske zastave zamislivši lepu želju za sebe i za svoju maticu Srbiju.