Početna Kultura U Berlinu đaci srpske škole  se družili sa dečijim pesnikom Dejanom Aleksićem

U Berlinu đaci srpske škole  se družili sa dečijim pesnikom Dejanom Aleksićem

U organizaciji Ambasade Republike Srbije u Berlinu u subotu, 10. juna je u prostorijama Ambasade održana interaktivna poetska radionica sa dečijim pesnikom Dejanom Aleksićem. Da je Dejan Aleksić bez sumnje jedan od omiljenih dečijih pisaca mogli su da se uvere i roditelji dece koji su prisustvovali ovom događaju. On je učenicima predstavio značaj učenja i obogaćivanja srpskog jezika na interaktivan i zabavan način, kroz čitanje poezije, rešavanje zagonetki, analizu narodnih umotvorina, kao i kroz nadmetanje đaka u izgovaranju brzalica. „Fenomenalni dečiji pisac Dejan Aleksić u prepunoj maloj sali ambasade Republike Srbije u Berlinu. Veseli dečiji osmesi i ispunjena srca, govore više od hiljadu reči. Zahvaljujemo se i ambasadorki Republike Srbije u Berlinu dr Snežani Janković na pozivu i organizovanom događaju”, istakla je nastavnica Marija Aleksić, koja zajedno sa Mirjanom Stefanović predaje u Srpskoj dopunskoj školi u Berlinu.


Foto:Srpska škola u Berlinu

„U sklopu redovnih napora Ambasade sa ciljem negovanja i promocije srpskog jezika među učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku u Berlinu i druge dece srpskog porekla koja su rođena i žive u Nemačkoj, 10. juna održana je poetska radionica sa nagrađivanim dečijim pesnikom i književnikom Dejanom Aleksićem. U radionici je učestvovalo pedesetak učenika Dopunske škole na srpskom jeziku u Berlinu”, istaknuto je u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu.

Dejan Aleksić, dečiji pisac iz Kraljeva je do sada objavio jedanaest pesničkih zbirki, knjigu drama, jedan roman i preko dvadeset knjiga za decu. Dobitnik je brojnih značajnijih književnih nagrada za poeziju: Vasko Popa, Meša Selimović, Zmajeva nagrada Matice srpske, Branko Miljković, Nagrada SANU iz Fonda Branko Ćopić, Miroslav Antić, Risto Ratković, Prosvetina nagrada, Matićev šal, Brankova nagrada, nagrada Duško Radović, biblioteke grada Beograda.

Poezija Dejana Aleksića prevođena je na desetak evropskih jezika, a posebne knjige pesama objavljene su na španskom, poljskom, francuskom, slovenačkom i makedonskom.
Dejan Aleksić čest je i rad gost sprskih dopunskih škola u inostranstvu.