Početna Kultura Vek postojanja Beogradske filharmonije

Vek postojanja Beogradske filharmonije

Na inicijativu Stevana Hristića, na današnji dan, 13. juna 1923. godine osnovana je Beogradska filharmonija, koju su činili članovi orkestra Narodnog pozorišta i nastavnici Muzičke škole u Beogradu.

Uprkos lošim uslovima rada i brojnim problemima, Filharmonija je tokom ovog, tzv. Hristićevog perioda ustanovila sistem pretplatničkih koncerata, sa gostovanjima domaćih i stranih umetnika i započela rad na savlađivanju klasičnog, kao i tada savremenog repertoara.

Beogradska filharmonija  danas je pozicionirana kao najbolji orkestar u regionu i ansambl koji predstavlja osveženje na međunarodnoj koncertnoj sceni. Blistave rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni ostvarila je pod vođstvom dugogodišnjeg direktora Ivana Tasovca.

Beogradska filharmonija obeležava vek svog postojanja koji će ponosno proslavljati tokom cele godine, od stotog rođendana 13. juna 2023. do narednog juna 2024. godine. Sto svećica na svojoj istorijskoj torti, „duvaće” na rođendanskom koncertu 13. juna koji poklanja svojim ljubiteljima i na kome nastupa zajedno sa prijateljima i specijalnim gostima. Program koncerta ostaje iznenađenje, a Filharmonija otkriva da će slavljenički nastup predvoditi Uroš Lajovic, dugogodišnji prijatelj orkestra i nekadašnji šef-dirigent.

Izvor: Ministarstvo kulture