Početna Kultura Nagrada publike za kratki animirani film „O novcu i sreći” na festivalu...

Nagrada publike za kratki animirani film „O novcu i sreći” na festivalu u Italiji

Zapaženi animirani kratkometražni film „O novcu i sreći” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, nagrađen je na sedamnaestom izdanju „River Film Festival-a” u Italiji, u segmentu određenom za animirana ostvarenja. Filmski centar Srbije podržao je nastanak i ovog višestruko nagrađivanog filma. „O novcu i sreći” je svetsku premijeru  imao 12. avgusta 2022. godine na prestižnom „Locarno Film Festival-u” u Švajcarskoj.

Film se bavi aktuelnom temom ekonomije, kroz distopijski svet hrčaka koji žive i vredno rade u Hrčkolendu, savršenoj državi sa savršenom ekonomijom u kojoj BDP konstantno raste, ne postoji nezaposlenost, a celokupno stanovništvo se izjašnjava da je srećno. Naravno, kao i svaki pokušaj nasilnog uređenja savršenog društva, svet hrčaka ima i svoju mračnu stranu, koju postepeno otkrivamo tokom filma. Film traje deset minuta i rađen je u zahtevnoj stop motion tehnici animacije, u kojoj su korišćene plastelinske lutke.

Prvi animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka „Rabbitland” nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu 2013. godine i prikazan je na više od sto festivala širom sveta. Njihov drugi animirani film „Neputovanja” iz 2018. godine prikazan je na Berlinalu, Ansiju i Sandensu, kao i na brojnim drugim festivalima, a takođe je kvalifikovan za Oskara i nominovan za prestižnu Annie nagradu u Los Anđelesu.

Film „O novcu i sreći” je njihov treći kratki animirani film. Trenutno rade i na razvoju svog prvog dugometražnog animiranog filma „Novi Rabbitland”.

Izvor: Filmski centar Srbije