Početna Događanja U Državnoj biblioteci u Berlinu otvorena izložba „Vuk Karadžić i Nemci”

U Državnoj biblioteci u Berlinu otvorena izložba „Vuk Karadžić i Nemci”

U Državnoj biblioteci u Berlinu, u petak je pred velikim brojem gostiju svečano otvorena izložba „Vuk i Nemci – graditelji mostova između kultura”. Ovom izložbom Ambasada Republike Srbije u Berlinu obeležava 200 godina od boravka Vuka Stefanovića Karadžića u Nemačkoj. Izložba je realizovana u saradnji Ambasade sa Državnom bibliotekom u Berlinu, Vukovom zadužbinom i Muzejom Vuka i Dositeja u Beogradu. Na svečanom otvaranju publici su se obratili ambasadorka Srbije dr Snežana Janković, Rajnhard Altenhener, zamenik generalnog direktora Biblioteke, Olaf Haman, načelnik Odeljenja za Istočnu Evropu Biblioteke, prof. dr Boško Suvajdžić, predsednik Skupštine Vukove zadužbine, i prof. dr Mina Đurić, autor izložbe i preofesorka na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Ambasadorka dr Snežana Janković je, poželevši dobrodošlicu gostima na svečanost povodom otvaranja izložbe, istakla da ova izložba svedoči o dugim i plodnim kulturnim i prosvetnim vezama između Srbije i Nemačke, koje su oličene u ključnim ličnostima naše dve kulture. Izložbom se proslavlja i nekoliko značajnih jubileja u srpsko-nemačkim bilateralnim odnosima. Pre 140 godina potpisani su prvi zvanični dokumenti između Srbije i Nemačke, Konzularna konvencija i Trgovinski ugovor. Vuk Stefanović Karadžić je pre 2 veka boravio u Nemačkoj, gde je ostvario izuzetnu saradnju sa poznatim ličnostima nemačke kulture, pre svih Johanom Volfgangom fon Geteom, Fridrihom Šilerom i braćom Jakobom i Vilhelmom Grimom, dok je naš prosvetitelj i prvi ministar prosvete Dositej Obradović pre 240 godina studirao na nemačkim univerzitetima. Ambasadorka Janković je podvukla da izložba predstavlja svojevrsno svedočanstvo bogatstva, dugovečnosti i vitalnosti odnosa između Srbije i Nemačke, uprkos izazovima koji ih često prate. Aktivnosti ambasade na tom planu uključuju i našu inicijativu da Pošta Srbije objavi posebna izdanja markica povodom pomenutih jubileja, koja je takođe realizovana pre nekoliko meseci”, prenela je Ambasada Srbije u Berlinu.


Foto: Ambasada Srbije u Berlinu

Ambasadorka Janković je istakla da je posle Državne biblioteke u Bavarskoj, Univerziteta u Hamburgu, Univerziteta Fridrih Šiler u Jeni i Univerziteta Martin Luter u Haleu, „ovo peto prikazivanje izložbe „Vuk i Nemci” u Nemačkoj i da nam je posebna čast što je organizujemo u Državnoj biblioteci, u kojoj se čuvaju neki od rukopisa dobijenih od Vuka i Mine Karadžić”.

Prof. dr Boško Suvajdžić je govorio o tome kako je nastala ova izložba kao i o tome kako su Vuka videli tadašnji, ne samo nemački, već i evropski velikani – Nemci Johan Volfgang fon Gete, braća Jakob  i Vilhelm Grim, Poljak Adam Mickijevič, Francuz Klod Forijel i dr.

Prof. dr Mina Đurić je održala predavanje pod naslovom „Interkulturalni susreti u prevodima: Vuk i Nemci”, u okviru kojeg je govorila o Vukovim susretima u Nemačkoj i Austriji i saradnji sa Johanom Volfgangom fon Geteom, braćom Jakobom i Vilhelmom Grimom, Leopoldom Rankeom i Jernejom Kopitarom, kao i o njegovom izdavačkom radu. Takođe, prof. Mina Đurić je čitala stihove iz narodne pesme „Hasanaginica”, dok ih je u Geteovom prevodu na nemački jezik čitao Andreas Karsten.

Otvaranju izložbe je prisustvovalo oko 100 posetilaca, među njima  predstavnici Službe kancelara, Ministarstva inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, profesori i studenti slavistike Univerziteta „Humbolt“, članovi Državne biblioteke, predstavnici kulturnih i obrazovnih institucija iz Berlina, kao i predstavnici srpske dijaspore iz Berlina i pokrajine Brandenburg, prenela je Ambasada Srbije u Berlinu.

Izložba „Vuk i Nemci – graditelji mostova između kultura“ moći se da se pogleda u Državnoj biblioteci u Berlinu do 13. avgusta 2023. godine.