Početna Događanja Štutgartu i ove godine održana tradicionalna Vidovdanska akademija učenika Srpske dopunske škole...

Štutgartu i ove godine održana tradicionalna Vidovdanska akademija učenika Srpske dopunske škole pokrajine Baden-Virtemberg

I ove godine tradicionalno je održana Vidovdanska akademija za sve učenike dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg, čija je nastava u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije. Podrška ovoj akademiji i ove godine je došla od predstavnika Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu i Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu.

Na Akademiji održanoj u Štutgartu okupilo se oko dve stotine učenika da proslavi naš veliki praznik – Vidovdan. Osim proslave Vidovdana, motiv ove divne manifestacije jeste i svečano uručivanje Uverenja učenicima završnog razreda dopunske nastave na srpskom jeziku, a svaki od njih dobio je na poklon i set olovaka sa ugraviranim napisom „Generacija 2022/2023”.


Foto: Srpska dopunska škola u Baden-Virtembergu

Učesnici programa Akademije bili su učenici i nastavnice dopunske nastave na srpskom jeziku pokrajine Baden-Virtemberg, igrači SNKD Sloga i SHKD Morava iz Štutgarta, kao i roditelji učenika dopunske nastave na srpskom jeziku.

Sada već tradicionalan skup pozdravio je i podržao generalni konzul Dragan Dimitrijević, koji je svim učenicima završnog razreda čestitao na uspehu, a ostalim učenicima poželeo sreću i istrajnost u misiji očuvanja srpske kulture i tradicije. Iskoristio je priliku da se zahvali svim učenicima, učiteljicama, roditeljima, kao i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu, istakavši da bez njih srpska dopunska škola ne bi bila na ovako zavidnom nivou na kom je sada.

Događaj je blagoslovio Milenko Bakmaz, sveštenik pravoslavne crkve u Štutgartu, a sve đake savetovao rekavši: „Jeste da je onima koji završavaju srpsku školu jedan put završen, ali ono zbog čega smo danas ovde, jeste u čast svetoga kneza Lazara, da se naučimo onim hrišćanskim i božanskim principima koji treba da budu na prvom mestu. Neka nam je put koji nam je ostavio knez Lazar ne samo u znak sećanja, već i primer koji treba da sledimo”.

Pred sam početak priredbe prisutnima se obratila i Tatjana Popović, koordinator dopunske nastave. Nakon što je pozdravila okupljene, posebno đake srpske dopunske škole, te istakla važnost obeležavanja Vidovdana, a potom se zahvalila Ministarstvu prosvete Republike Srbije, GK Republike Srbije u Štutgartu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dragim roditeljima i svim srpskim zajednicama koji su prijatelji Srpske dopunske škole u Baden-Virtembergu.

Nakon pozdravnih reči, Vidovdanska akademija svečano je otvorena pesmom „Ovo je Srbija”, koju su emotivno i veoma nadahnuto izvele učenice Isidora Rajković, Elena Janković i Anica Kočić u pratnji hora.

Dok su binom marširale čete učenika, nizale su se pesme i recitacije, izvođene iz najdubljeg i najčistijeg u nama – duše i srca. „Oj, Kosovo, Kosovo” „Nad kolevkom Balkana”, „Ja nisam čovek”, „Na Gazimestanu”, „Knez Lazar, po drugi put među Srbima”, „Božur”, „Molitva”, „Razgovor sa Kosovom” samo su neke od pesama koje su se tog dana našle na repertoaru.

Osim učenika dopunske nastave, Akademiju su svojim nastupom ulepšali i igrači udruženja Morava i Sloga. „Igre iz Užica” i „Šaljive igre iz Srbije”, kojima su se predstavili, izazvali su oduševljenje i snažne utiske među prisutnima, čiji je nabolji pokazatelj ogroman aplauz kojim su ispraćeni sa bine.

U istom maniru Akademija je i završena. Pesma „Orahovcu, bašto rajska”, koju su u jedan glas otpevale majke učenika u pratnji hora i učenice Ane Jergić sa violinom,  propraćena je gromoglasnim aplauzom, nakon koje su ispraćeni gosti ove svečanosti.  


Foto: Srpska dopunska škola u Baden-Virtembergu

Oduševljenje nisu krili ni učenici ni njihovi roditelji. Majka Veljka Popovića, učenika drugog razreda, prenela je svoje utiske sa Akademije: „Sviđa mi se što su učiteljice sve ovo organizovale. Hvala im mnogo jer nam to znači. U srcu mi je mnogo lepo i drago kad ovako nešto vidim. Ponosna sam na svog sina, koji je učestvovao u programu. Hvala učiteljici Slavici Stupar”.

I otac Anice Kočić, učenice osmog razreda, podelio je svoje mišljenje o srpskoj dopunskoj školi: „Moja ćerka Anica ove godine završava srpsku školu, zbog čega smo jako srećni, ali i tužni, jer više neće moći da učestvuje u raznim aktivnostima. Uvek sam bio spreman da pomognem da se organizuju priredbe i dečje igre. Srećan sam što imamo srpsku školu, gde su deca upućena na drugu decu i tako uče srpski jezik. Vidovdanska akademija je nešto što nas svake godine okupi i podseti na našu istoriju i kulturu”.

Budući da je čitava manifestacija bila u znaku Kosova, „najskuplje srpske reči”, kako učenici i nastavnice tako i publika sa uzbuđenjem pratili su program, koji zasigurno nikoga nije ostavio ravnodušnim. Čuvajući ćirilicu, srpsku istoriju i tradiciju od zaborava, učenici su još jednom dokazali da su dostojni reči našeg učenog i mudrog vladike Nikolaja Velimirovića, koji je jednom prilikom rekao: „Obrazovan čovek je onaj koji nosi obraz, lik Božji u svojoj duši i stid na svom licu. Za takvog mi Srbi kažemo da je obrazovan ili obrazit čovek”.

Za portal Rasejanje.info nastavnica Jovana Knežević