Početna Škola Prosvjetine škole obeležile Vidovdan u celoj Austriji i podelile diplome đacima

Prosvjetine škole obeležile Vidovdan u celoj Austriji i podelile diplome đacima

Mreža Prosvjetinih dopunskih škola srpskog jezika u Austriji je tokom juna, uoči Vidovdana organizovala niz značajnih aktivnosti, a na dan tog značajnog srpskog praznika Prosvjetini đaci učestvovali su na Vidovdanskim proslavama i akademijama širom Austrije. Istovremeno,  uoči i po Vidovdanu u svih trideset škola Prosvjete u Austriji su deci podeljene diplome i uspešno je završena i ova školska godina, deseta po redu!

Osnivač i rukovodilac škole prof. Srđan Mijalković je na centralnoj proslavi u hramu Svetog Save u Beču podelio diplome đacima i najmlađim polaznicima predškolske Male pričaonice. Pevao je „Mali hor Prosvjete”, a đaci su recitovali svoje omiljene stihove. Mijalković je svim bečkim školarcima i njihovim porodicama, saradnicima i nastavnicima poželeo blagosloven Vidovdan i poručio: „Pamtimo Vidovdan, jer nas on čini onakvima kakvi smo. Taj dan je simbol borbe za svoj narod. To je naš dan sećanja i trajanja. I vi se deco, svojim učenjem i trudom, svojim pamćenjem kosovskih junaka, srpskih vitezova, znanjem srpskog jezika, sada borite za sebe i svoj narod. Da ne nestanemo i zaboravimo ko smo. Zato su škole najvažnije „oružje” očuvanja našeg naroda u dijaspori. Vidovdan nas ujedinjuje, jer se toga dana svi Srbi, svuda, sete svojih vidovdanskih heroja, bez kojih nas ne bi bilo”. Rekao je Mijalković i dodao: „Ponosan sam na sve vas, vaše nastavnice, vaše roditelje i porodice, kao i sve druge koji su učinili da trajemo svih ovih deset godina. Hvala svima koji su podržali naše škole, episkopu Andreju i sveštenstvu, Kancelariji za dijasporu i njenom direktoru Arno Gujonu, našoj Ambasadi, timu Prosvjete i mnogim drugim prijateljima. Na jesen spremamo proslavu desetogodišnjice i svi su pozvani!” .


Foto: SPKD Prosvjeta Austrija

Nastavnice Prosvjetinih škola iz Beča, tokom juna, ove 2023. godine, u saradnji sa koleginicama i kolegama iz raznih delova Austrije  organizovale su niz poseta Beču za učenike Prosvjetinih škola iz drugih gradova širom ove zemlje. Mališani iz Gmundena, Velsa, Graca, Salcburga, Ensa, Štajera i Linca, imali su priliku da posete Beč, da se druže sa svojim vršnjacima, da se susretnu i razgovaraju sa vladikom Andrejem, da upoznaju ambasadora Srbije i šetaju ulicama Beča u društvu predsednika Prosvjete, istoričara Marka Sarića. Ove šetnje su imale i obrazovni karakter jer su išle tragovima Srba u Beču, posebno velikog Vuka Karadžića, a Marko Sarić je kroz lepe časove istorije deci nadahnuto pokazivao „srpski Beč” i govorio o životu i značaju Vuka i drugih srpskih velikana.

Đake Prosvjetinih škola i njihove porodice iz Linca primio je u Sabornom hramu Sv. Save u Beču i episkop austrijsko švajcarski Andrej, dočekavši ih punog srca i širom raširenih ruku. Pohvalio je rad Prosvjete, blagoslovio dečicu, pričao o istorijatu crkve i crkvenom životu u Beču, pokazao im slike crkvenih otaca u svečanoj sali hrama, ali se prisetio i svog detinjstva i školovanja i ispričao nekoliko lepih anegdota koje su deca i prisutni ispratili veselim smehom i aplauzima.

Učenike iz Salcburga, Ensa i Štajera u Ambasadi Republike Srbije, ugostio je ambasador Nebojša Rodić. Po rečima ambasadora, oni su najmlađi gosti u Ambasadi, ali i najdragoceniji, jer deca učeći srpski jezik u inostranstvu čuvaju kulturno nasleđe Srba. Deca su bila oduševljena razgovorima sa ambasadorom ali i lepom zakuskom priređenom u Ambasadi. Po završetku ture, u ime Prosvjete, nastavnice Vesna Špirić, Aleksandra Tanasković i Aleksandra Kovačević, za učenike i nastavnike priredile su prijem i ručak u sali Hrama Svetog Save, u trećem bečkom okrugu. Tako je, uspešno, veselo, radno i dinamično završena i deseta školska godina Prosvjetinih škola u Austriji. Sa porukom: Idemo dalje!, istaknuto je u Prosveti u Beču.