Početna Događanja U više gradova u Italiji održani „Dani srpske kulture”

U više gradova u Italiji održani „Dani srpske kulture”

U Vićenci, Udinama i Trstu održana je tradicionalna manifestacija Srba „Dani srpske kulture u Italiji”, koju je organizovao Savez Srba Italije. Pored brojnih srpskih kulturno umetničkih društava iz Italije i inostranstva veliku privukli su nastupi akademika Matije Bećkovića i solistkinje Pavline Radovanović iz Orahovca sa Kosova i Metohiji koja je bila u pratnji svoga profesora Gavrila Kujundžića, koji je i otkrio njen talenat i zahvaljujući kome je dobila nadimak da je dete anđeoskog glasa.

Pesnik pisac i akademik Matija Bećković govorio je svoje stihove i besede. „Njegove reči su svedočanstvo jednog doba, jednog naroda umetnosti i života. Pesnik čiji glas prelazi granice i čije reči dopiru do duše onih koji traže utehu, nadahnuće i razumevanje u poeziji. On nije samo pesnik već i mudrac, čije su razmišljanje i dijalozi podjednako značajni kao i njegova proza i poezija. Ove večeri u Udinama On je obogatio naš razum i srce”, istakli su Srbi u Udinama.


Foto: arhiva Savez Srba u Italiji
Đaci srpske dopunske škole Sveti Stefan Novi Branković iz Udina, su se predstavila pesmom Vidovdan a u ovom gradu na Danima srpske kulture u Italiji predstavili su se i mladi folklorni igrači udruženja Sloga iz Udina. U Udinama ovom događaju su prisustvovali  sveštenik Dušan Đukanović, Miroljub Nestorović iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Jelena Milojević iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu, predstavnici Opštine Udine Federiko Anđelo Pirone gradski sekretar za kulturu i gospodin Stefano Gasparin gradski sekretar za zdravlje, predsednica Saveza Srba u Italiji Lidija Radovanović iz Trsta, i potpredsednik Dušan Aleksić iz Vićence. Pesme Matije Bećkovića na italijanskom jeziku čitala je Dragana Malivojević iz Udina.

U Vićenci, u prepunom opštinskom teatru grada Nikolina Đorđević je „provela publiku kroz bogati kulturno-umetnički program”. Nakon pozdravne reči protojereja Dalibora Đukića, pirustnima su se obratili državni predstavnici grada Vićence Matija Pilan, Uprave za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova RS gospodin Miroljub Nestorović i Steva Janković ispred Generalnog konzulata u Trstu. Publici se obratila i predsednica Saveza Srba u Italiji gospođica Lidija Radovanović iz Trsta.

Matiju Bećkovića je na binu doveo potpredsednik Saveza Dušan Aleksić pesmom epskog pesnika Slavka Peroševića posvećenu upravo „vitezu srpskog roda i svemirskom poeti”, Matiji Bećkoviću. „Nakon nesvakidašnje najave, imali smo čast da slušamo mudru besedu akademika Bećkovića i pesme čiji je prevod projektovan na italijanskom jeziku, od kojih je nekoliko pročitala i glumica i vokalni spiker Franka Grimaldi iz Vićence. Na sceni se, potom, Matiji pridružila i umetnica i skulptor Jelena Vasiljev iz Milana koja je još kao mlada umetnica bila priznata i višestruko nagrađivana za opus inspirisan Bećkovićevom pesmom „Bodež”. Jelena se ovom prilikom zahvalila Matiji na snazi reči, inspiraciji i posvećenoj pažnji koja je u njenoj karijeri bila vrednija od bilo koje druge dobijene nagrade”, istakli su Srbi u Vićenci.


Foto: arhiva Savez Srba u Italiji

U nastavku programa na sceni je održan i originalan intervju koji su vodili đaci Srpske dopunske škole Sveti Sava iz Vićence, Nikola Bogić i Dimitrije Jovanović, predvođeni učiteljicom Jelenom Jovanović. „Obučeni u kariranim sakoima i sa leptir mašnom u stilu našeg slavnog pesnika, oni su kao pravi mladi novinari Matiji Bećkoviću postavljali interesantna pitanja i dobijali još interesantnije odgovore”, istaknuto je u saopštenju Saveza Srba Italije. Potom se predstavio hor đaka Srpske dopunske škole Sveti Sava iz raznih nastavnih mesta u okolini Vićence, pesmom „Mi smo deca neba”, predvođeni učiteljicom Dragicom Doderović. Takođe, nastupila je mlada i talentovana vokalna solistkinja Julija Lazić iz Tijena, sa pesmom „Rasti, rasti”, a onda su svi uživali u koncertu Pavline Radovanović. Lepo kulturno veče zatvorili su igrači Sloge iz Vićence i Basana del Grape, koreografijom iz beogradske Posavine „Moja mati ćilim tka”.

U Trstu manifestacija je održala u sali Risto Škuljević Crkvene opštine u Trstu. „Ovaj događaj je bio prilika da se pokaže bogatstvo srpske kulture i umetnosti, ali i da se ojačaju veze između srpske dijaspore i matične zemlje. Bila je to prilika da se ljudi okupe, uživaju u predivnom programu i održe tradiciju srpske kulture živom u srcu Italije. Želimo posebno da odamo priznanje umetnicima koji su nastupali te večeri. Matija Bećković nas je oduševio svojom dubokoumnom poezijom, Gavrilo Kujundžić je oživeo scenu svojom magičnom muzikom, a Pavlina Radovanović i Julija Lazić su nas ostavile bez daha svojim prelepim vokalima. Skulptorka Jelena Vasiljev iz Milana nas je očarala svojim višestruko nagrađivani opusom inspirisanim Bećkovićevom pesmom „Bodež”. Događaj su ulepšali i Crkveni hor Svetog Spiridona Čudotvorca, na čelu sa dirigentom Anom Kairom, kao i deca folklornog ansambla udruženja Pontes-mostovi”, istakli su organizatori.

Ovoj manifestaciji prisustvovale su brojne zvanice među kojima generalni konzul Republike Srbije u Trstu Ivana Stojiljković, predstavnici lokalnih samouprava i predstavnici rimokatoličke crkve u Trstu. U ime Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je Miroljub Nestorović. Sveštenik Dušan Đukanović uprava Saveza Srba Italije predvođena predsednicom Lidijom Radovanović.