Početna Informacije Održan je Vidovdanski sabor dijaspore u Beogradu

Održan je Vidovdanski sabor dijaspore u Beogradu

Oko 260 delegata iz rasejanja primili su premijerka Srbije, ministri, izaslanici predsednika Srbije i srpskog patrijarha, a oni su se zahvalili rečima da vole svoju maticu i da podržavaju srpski narod

Posle deset godina pauze narod iz srpskog rasejanja i srpski predstavnici države sreli su se i razgovarali na Vidovdanskom saboru dijaspore u Beogradu. Dočekali su ih prvog jula i ispratili drugog jula premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić i Đorđe Milićević, predsednik Narodne skupštine, izaslanik predsednika Srbije i izaslanik patrijarha srpskog. Na saboru je bili prisutno oko 260 delegata iz čitavog sveta. Samo iz SAD stigla su četvoro predstavnika dijaspore, predvođeni legendarnim Davidom Vuićem, dok iz Australije nije stigao nijedan delegat.

„Ogromna nam je želja da svima vama koji želite da se vratite to omogućimo, kao i da vam omogućimo da investirate u zemlju ako želite, ali i da čujemo sve vaše ideje koje imate” rekla je premijerka Ana Brnabić u pozdravnom govoru istakavši da je dijaspora veoma važna za našu zemlju. „Vlada Srbije ima tri različita tela koja rade sa dijasporom, što najbolje potvrđuje koliko je dijaspora našoj zemlji važna, precizirajući da je to Ministarstvo za dijasporu, Uprava za dijasporu u okviru Ministarstva inostranih poslova i platforma „Tačka povratka” i oni rešavaju svaki problem koji dijaspora ima”, dodala je ona

Vidovdanski sabor dijaspore je, prema rečima ministra dijaspore Đorđa Milićevića, prilika da se kroz panele i diskusije dotaknemo tema koje su ključne za našu dijasporu, kao što su mogućnosti unapređenja ekonomske i kulturne saradnje matice i rasejanja.

„Kod kuće je najlepše”, izjavio je govornik Stojan Stevanović iz Švajcarske, koji je kao privrednik i predsednik Udruženja srpskih privrednika govorio o privrednoj snazi Srba u rasejanju. Strani stručnjaci su procenili da naša dijaspora vredi 60 milijardi evra, a da je desetak milijardi spremno i slobodno za ulaganja u otadžbinu. Radim na ulaganjima u opštini Pirot” pohvalio se Stevanović.

Drugi učesnici panela o ekonomskoj saradnji su istakli da je danas najveća vrednost srpskog naroda pamet. „Imamo u inostranstvu više od 50.000 intelektualca. Najbolji diplomci u Francuskoj i u Austriji su dve mlade Srpkinje – Anđelka i Ana. Naš čovek iz Selevca je novi Tesla, jer ima kao pronalazač preko 350 izuma. Vlasnik je Oskara za izum moderne filmske kamere. Mi Srbi imamo osam dobitnika Oskara. I pet dobitnika Pulicerove nagrade”, rekao nam je Stena Ribič iz Slovačke..

Druga naša najveća vrednost, finansije, čine devizna štednja i devizne doznake, vredne preko 3 milijarde evra godišnje. Kako nam je kazao ministar za dijasporu Đorđe Milićević, Radna grupa sabora, uzeće u obzir sve sugestije i ideje predstavnika dijaspore kako bi utvrdila dugoročnu strategiju i nacrt novog zakona kroz koji bismo dali povoljniji položaj našoj dijaspori kad ulaže u Srbiju.

 U nedelju, drugog dana sabora, govorilo se o nacionalnom i kulturnom identitetu Srba u rasejanju, koji se, kako su rekli govornici iz ministarstava za prosvetu i kulturu, ogleda ponajviše kroz razvoj maternjeg jezika i školovanje mladih u dijaspori. „Kada je reč o obrazovanju, naše ministarstvo, kao i ministarstvo prosvete, ali i ja lično dok sam na mestu vd. ministra prosvete, učinićemo sve da svuda gde ima dovoljan broj učenika otvorimo odeljenja dopunske nastave na srpskom jeziku”, istakao je ministar Milićević koji je pohvalio sve učitelje, nastavnike i koordinatore na velikom doprinosu kako za obrazovanje naše dece tako i za rad na povećanju broja učenika u dopunskoj nastavi na srpskom jeziku.

Srbija je u prethodne tri godine opremila čak 34 škole srpskog jezika u mnogim zemljama, a u septembru će prvi put ove godine biti otvorene tri srpske dopunske škole u SAD. Naša zemlja ima 80 nastavnika u rasejanju, koji uče oko 8000 srpske dece. „Takođe, radimo na tome da imamo jedan sublimiran udžbenik istorije za celokupnu našu populaciju u zemlji, regionu i dijaspori. Da Srbi u Srbiji, Republici Srpskoj, ali i širom regiona i rasejanja uče istu istoriju”, poručio je ministar Đorđe Milićević.

Delegat iz Beča, profesorka Svetlana Matić govorila je o tome da su svim Srbima sveta potrebni centri kulture u rasejanju, koji bi povezivali srpski narod sa svojim domaćinima. „Beč je danas prestonica srpskog rasejanja. U njemu je 200.000 Srba. Imamo i dvadesetak društava, udruženja i klubova, koji godišnje održe više stotina priredbi i manifestacija. Potreban nam je Srpski kulturni centar u kome bismo domaćinima Austrijancima prikazivali našu kulturu, tradiciju i negovali saradnju sa Austrijancima”, naglasila je Svetlana Matić.

Petar Gojković iz Francuske govorio je o svojoj manifestaciji „Karavan prijateljstva” kojim se u dijaspori slavi duša srpskog naroda i saradnja za domaćinima širom Evrope.

Na saboru se čulo koliko napora Srbija ulaže u povratak iseljenog naroda iz sveta. Da je u vreme korone u maticu došlo više od 90.000 ljudi, a da je pre toga vratilo 15.000 Srba. Država napravila program stambenih kredita za dijasporu i one Srbe koji planiraju da se vrate, a koji ranije nije postojao. Vidovdanski sabor dijaspore u Beogradu je najveći skup koji je posle dužeg vremena okupio naše ljude širom sveta. Sabor je podržao aktivnosti predsednika Aleksandra Vučića, posebno na Kosovu i Metohiji na zaštiti srpskog naroda, a osudio teror koji sporovodi Aljbin Kurti.

„Ponosan sam da ste jasno poslali poruku da bez obzira gde živeli i radili i koji pasoš nosili, vaša država je Srbija. A ja vam obećavam – vaša država će uvek biti uz vas”, zaključio je ministar Đorđe Milićević. Sledeći Vidovdanski sabor dijaspore zakazan je za narednu godinu, u isto vreme, na istom mestu.

Za portal Rasejanje.info Marko Lopušina