Početna Kultura Izložba „Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović” u Etnografskom muzeju se prvi put...

Izložba „Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović” u Etnografskom muzeju se prvi put izlaže posle postavke u Lionu 1917. godine

Povodom jubileja koji je Unesko uvrstio u svoj kalendar – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, u Etnografskom muzeju je otvorena jedinstvena izložba „Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović”.

Kolekcija etnografskih predmeta koje jedna od najznačajnijih srpskih umetnica i nacionalna heroina Nadežda Petrović prikupljala predstavlja snažan izraz njenih nacionalnih osećanja, umetničkog senzibiliteta i romantičarskog duha s početka 20. veka.


Foto: Ministarstvo kulture

Izložba rasvetljava nepoznat aspekt njenog angažovanja na očuvanju i razumevanju kulturnog nasleđa. Ova kolekcija čuva se u Etnografskom muzeju od 1926. godine a  sada se prvi put izlaže. Davne 1917. godine predstavljena je u Lionu dok je Petrovićeva po pozivu Ivana Meštrovića živela i usavršavala slikarstvo u Parizu.

Izložba će biti otvorena do septembra 2023. godine, a tokom trajanja su organizovana autorska vođenja, uz prateći program.

Izvor i fotografija: Ministarstvo kulture