Početna Događanja Vidovdan obeležen u Nici – Joyeux Vidovdan – poručio srpski konzul Filip...

Vidovdan obeležen u Nici – Joyeux Vidovdan – poručio srpski konzul Filip Manžar

Po prvi put učenici Srpske dopunske škole u Nici u Francuskoj imali su priliku da učestvuju u obeležavanju ovog velikog praznika na Azurnoj obali. Naime oni su, zajedno sa svojim članovima porodice i predstavnicima srpske zajednice u Nici nakon liturgije i pomena Kosovskim junacima i mučenicima u divnom ambijentu tipične bašte u Nici imali svoj program posvećen ovom velikom i veoma značajnom prazniku za srpski narod. Otac Igor Vujisić je prerezao slavski kolač ovogodišnjeg domaćina Vladana Radovanovića, predsednika udruženja Srpko-francuskog prijateljstva ovoga grada. Nakon molitve deca, omladina i talentovani parohijani su pevali, recitovali, igrali folklor, slušali poeziju kosovskog ciklusa. Većinu poezije i pesama izveli su učenici Srpske dopunske škole u Nici, predvođeni učiteljicom Radmilom Savković. Njima su toga dana podeljene i đačke knjižice i svedočanstva o uspešno zavšenoj godini. Nakon programa gosti su mogli gustirati domaće proizvode.


Foto: arhiva V. Radovanović

Na ovoj velikoj manifestaciji za Srbe prisustvovao je i srpski počasni konzul u Nici, Filip Manžar. Njega je još jednom pozdravio predsednik udruženja Srpsko-francuskog prijateljstva Vladan Radovanović, koji je naglasio da je počasni konzul Filip Manžar uvek tu, da srpskoj zajednici u Nici veoma pomaže i da je rado došao da sa našim narodom obeleži ovaj veliki praznik.

Obraćajući se prisutnima Filip Manžar je rekao da mu je „čast što je sa nama za veliki praznik Vidovdan. Posle zajedničkog 7inaugurisanja škole sa Vladanom i gradom Nicom u septembru 2022., vidim koliko je  to bilo važno, pošto je ovo vaše predstavljanje danas bilo predivno. Ponosan sam što sam sa vama. Joyeux Vidovdan” rekao je glasno.

Srpska zajednica u Nici se zahvalila raznim udruženjima ( Srbi u Nici – Acufson, Srbi iz Kana, Balkan Azur) koji pomagali i učestvovali u ovom jedinstvenom događaju u Nici.