Početna Informacije Savez Srba u Italiji pomogao Narodne kuhinje na KiM i donario za...

Savez Srba u Italiji pomogao Narodne kuhinje na KiM i donario za obnovu hramova na KiM

Savez Srba u Italiji je poznat po mnogim humanitarnim akcijama svom narodu u otadžbini. Poznato je i da Savez godinama pomaže Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji, koji koriste naši sugrađani na KiM. Nakon uspešno održanih Dana srpske kulture u Italiji, u gradovima Udine, Vićenca i Trst prikupljeno je  2.395,00 evra, koje su namenski uplaćeni na žiro račun dobrotvorne organizacije Majka devet Jugovića Eparhije raško-prizrenske.

„Hvala svim dobrim ljudima koji su i ovog puta pomogli onima kojima je pomoć zaista potrebna. Dobrotvorno Eparhijsko udruženje Majka devet Jugovića, svih dana u godini, snabdeva šest menzi pod nazivom Narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji i nastoji da pripremi i podeli obroke za više od 2000 osoba, koje su bez sredstava da zadovolje osnovne dnevne potrebe u ishrani. Pripremljena hrana se konzumira u menzama, ili se nosi kućama, u najzabačenija sela, najugroženijima: siromašnim i mnogodetnim porodicama, starima koji žive sami” istakli su Savezu Srba Italije.

Foto: Savez Srba Italije

U toku ovog lepog kulturnog događaja u Italiji u sva tri grada sakupljani su dobrovoljni prilozi za obnovu crkve u Orahovcu, posvećenu Uspenju Presvete Bogorodice, kao i manastiru Devič na Kosovu i Metohiji. „Ukupno je za sve tri večeri prikupljeno 3.285,00 evra, koji su odmah predati namenski za pomoć pomenutim crkvama. Hvala svima koji su donirali!”, naglasili su Savezu.

Oni su se dodatno zahvalili Pavlini Radovanović, njenoj porodici, njenom učiteljicu i pratiocu na harmonici Gavrilu Kujundžiću, Matiji Bećkoviću, kao i svim ostalim učesnicima. „Hvala što i mi možemo učiniti nešto za svoj narod i kosovsko – metohijsko nasleđe, dobrovoljnim prilozima za obnovu crkava koje su stradale u martovskom pogromu 2004. i humanitarnim akcijama naših udruženja, ujedinjenih u Savezu Srba u Italiji, čije je osnivanje i motivisano čuvanjem vere, jezika, pisma, tradicije, narodnog nasleđa i opstanka”, rečeno je u Savezu Srba Italije.