Početna Informacije ASKD Vilhelmina Mina Karadžić iz Beča se zalaže za osnivanje Sprskog kulturnog...

ASKD Vilhelmina Mina Karadžić iz Beča se zalaže za osnivanje Sprskog kulturnog centra u austrijskoj prestonici

Prof. Svetlana Matić iz Beča, veliki društveni aktivista iz Beča, osnivač Austrijsko srpskog kulturnog društva Vilhelmina Mina Karadžić nedavno je, na Vidovdanskom saboru Srba u Beogradu, u panelu posvećenom obrazovanju i kulturi. Ona je naglasila da je u Austriji neophodno rešavati statusna pitanja Srba i otvaranje Srpskog kulturnog centra koji bi bio krovna organizacija, koja bi okupila na jednom mestu sve predstavnike srpskih udruženja, imajući u vidu da je Beč najveći srpski grad u rasejanju.

Govoreći o aktivnostima Austrijsko-srpskog kulturnog društva Vilhelmina Mina Karadžić istakla je dosadašnje aktivnosti koje su usmerene na građenje mostova kulture i prijateljstva između srpskog i austrijskog naroda. Osvrnula se i na 2019. godinu i potpisani Sporazum o saradnji između Beograda i Beča, na čiji su tekst svoje potpise stavili dva gradonačelnika dr Zoran Radojičić i Mihael Ludvig.  Ovim Sporazumom, utvrđena je intenzivnija saradnja u oblastima kao što su: razvoj grada i urbanizam, kultura i kulturno nasleđe, stanovanje, zdravstvo i starenje, pametni gradovi, privreda i turizam. Beograd i Beč spajaju dugogodišnja istorija u oblasti kulturne saradnje, kao i snažni zajednički privredni interesi. Prof. Svetlana Matić je podvukla značaj umrežavanja i povezivanja naših uspešnih ljudi u rasejanju.

Takođe je istakla da je Društvo na čijem je čelu, postavilo spomen-ploču Mini Karadžić u trećem bečkom okrugu, pored biste Vuka Karadžića, na Vidovdan 2021. godine, osnovalo Biblioteku i ustanovilo nagradu Mina Karadžić za vrhunska ostvarenja u oblasti kulture, očuvanju jezičkog i nacionalnog identiteta. Laureat za ovu 2023. godinu je dr Marko Lopušina, najbolji poznavalac srpskog rasejanja.