Početna Kultura Izložba posvećena Nadeždi Petrović u Banja Luci može da se poseti do...

Izložba posvećena Nadeždi Petrović u Banja Luci može da se poseti do 26.09.

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, otvorena je  retrospektivna izložba Nadežde Petrović „Modernost i nacija” kojom Narodni muzej Srbije obeležava 150 godina od rođenja naše velike umetnice-  jubilej koji je zvanično uvršten i u Unesko kalendar.

Pomoćnik ministra kulture za  kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić na otvaranju izložbe podsetila da je pre dve godine Republika Srbija, uz podršku Bosne i Hercegovine, Slovenije i Francuske predložila Izvršnom savetu Uneskoa da obeležavanje jubileja 150 godina od rođenja srpske slikarke Nadežde Petrović, uvrsti i u svoj kalendar proslava godišnjica za 2023. godinu.


Foto: FB Ministartvo kulture

Prva ideja za tu inicijativu bila je, kako je navela, da se  podstakne saradnja južnoslovenskih država i institucija, što je u skladu sa ličnim idejama i delovanjima Nadežde Petrović, a druga da se uz podršku Uneskoa istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa, predstavljanjem umetničkog doprinosa srpske slikarke, njenog društvenog aktivizma, humanitarnog rada i borbe za ženska prava u društvu.

 „Bila je žena i slikar ispred svog vremena. Čvrsto je verovala da umetnost može biti učitelj, vaspitač i značajan činilac u borbi za napredak naroda i čovečanstva. U svojim delima ona je tradicionalno preobrazila u moderno”, rekla je Vanušić naglašavajući da je stvorila jedinstven, lični izraz koji nema osobenog uzora ali ni nastavljača.

Izložba u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci  trajaće do 26. septembra.

Izvor: Ministarstvo kulture Republike Srbije