Početna Kultura U toku je snimanje filma „Djeca Kozare” u režiji Lordana Zafranovića

U toku je snimanje filma „Djeca Kozare” u režiji Lordana Zafranovića

Početkom juna u okolini Bele Crkve, mnogobrojna filmska ekipa nastavila je snimanje filmskog i serijskog projekta (adnog naslova) „Djeca Kozare” po scenariju Arsena Diklića iz 1986, a koji opisuje stradanje dece u logoru Jasenovac 1942. godine. Režija ovog intrigantnog dela poverena je proslavljenom reditelju Lordanu Zafranoviću.

„Ovaj film donosi jednu važnu poruku – da je na ovim našim prostorima moguć suživot. Ne treba zaboraviti zlo, ali valja nam živeti zajedno”, izjavio je Lordan Zafranović”.

Za potrebe ovog zahtevnog projekta, na više lokaciji u Srbiji, kao i u Republici Srpskoj, izgrađena je kompleksna scenografija kako bi se što verodostojnije prikazali događaji iz leta 1942. Scenografiju koja je mesecima građena, osmislio je Milenko Jeremić, legenda domaće scenografije, koji je sa Zafranovićem već sarađivao na filmu „Okupacija u 26 slika”.  

Autorsku i glumačku ekipu, predvođenu Zafranovićem, čini više od 100 glumaca i još 60-ak profesionalaca iz celog regiona. Snimanje će trajati do početka septembra, a svečana premijera filma, na koji se čekalo više od 30 godina, planirana je za početak 2024. 

Glavni likovi povereni su regionalnim glumačkim bardovima: Predragu Mikiju Manojloviću, Irfanu Mensuru, Leonu Lučevu, Reneu Bitorajcu, Anici Dobri, Milovoju Beaderu, ali i mlađoj glumačkoj generaciji: Milanu Mariću, Katarini Radivojević, Saši Joksimoviću, Pavlu Mensuru, Alekseju Bjelogrliću, Miodragu Dragičeviću i Isidori Janković.

„Scenario sam dobio pre godinu dana i odmah sam shvatio da u svojoj karijeri, dugoj gotovo 50 godina, nisam imao u rukama bolje napisan scenario. Ta poema o smrti na kraju prerasta u odu životu. Nisam pitao Lordana šta treba da igram, pristao sam i da prođem kroz kadar ne bih li bio deo takvog porojekta. Na sreću, Lordan mi je dodelio pristojnu ulogu i nadam se da ću opravdati poverenje”, izjavio je Irfan Mensur.

Ceo projekat, koji čini film i televizijska serija od šest epizoda, izvodi Minakord produkcija zajedno sa RTS-om i Telekomom Srbije, a izvršnu produkciju potpisuje Košutnjak film. Projekat je podržan i od strane FIlmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Vlade Republike Srpske i Filmskog centra Republike Srpske.

Kada je u žiži igrana forma, Lordan Zafranović je autor zapaženih i višestruko nagrađivanih klasika jugoslovenske kinematografije: Muke po Mati, Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Ujed anđela, Večernja zvona, Haloa – Praznik kurvi…

Izvor: Z. Janković/ Filmski centar Srbije
Foto: FCS/ G. Bobinac/M. Ilić