Početna Informacije Novi Zeland je 18. država u svetu u kojoj se nastava srpskog...

Novi Zeland je 18. država u svetu u kojoj se nastava srpskog jezika održava po programu Ministarstva prosvete

Nedavno je Ambasada Republike Srbije u Australiji  saopštila da je Novi Zeland postao 18. država u svetu u kojoj su formirane dopunske škole srpskog jezika u inostranstvu u kojima se nastava održava po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije.

„Prepoznajući važnost jezika i kulture u očuvanju nacionalnog identiteta, kao i da se čvršće i trajne veze sa matičnom državom uspostavljaju i razvijaju upravo preko sistema obrazovanja i vaspitanja mladih naraštaja, velika želja učenika, roditelja i nastavnika iz Oklanda, uz podršku Ambasade u Kanberi i resornog ministarstva Vlade Republike Srbije, rezultirala je formiranjem prve četiri grupe (mlađi, dve grupe srednji i stariji uzrast) sa ukupno 51 učenikom u školi Srpski obrazovni centar u Oklandu”, navedeno je u dopisu Ambasade.

Poseban program osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu sadrži plan i program nastave i učenja, iz sledećih predmeta: Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda.

Unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu predstavlja jedan  od ključnih  doprinosa  očuvanju srpskog jezika i pisma, kao temelja nacionalnog identiteta Srba.

„Sa velikim zadovoljstvom i ponosom vas obaveštavamo, da nam je Ministarstvo prosvete Republike Srbije, odobrilo zahtev da nas uvrsti u plan i program dopunskih škola srpskog jezika u inostranstvu.  Ovom odlukom, Srpski obrazovni centar i naša deca su se zvanično pridružili međunarodnoj zajednici srpskih dopunskih školica, i ovaj, za Novi Zeland istorijski korak, je nešto čime se izuzetno ponosimo”, istakla je Sanja Žubčić Žilić ispred Srpskog obrazovnog centra. „Ponos, sreću i uzbuđenje delimo sa svim roditeljima koji su nam u poslednjih godinu dana poverili svoju decu.  Možemo samo da obećamo da ćemo se i dalje truditi da im boravak u školici, i ostalim aktivnostima bude zabavan i edukativan. Sigurni smo da je pred nama još mnogo divnih avantura!”, dodala je Sanja uz posebno zahvalnost Ambasadi Republike Srbije u Australiji, ambasadoru Radetu Stefanoviću, Blaženki Trivunčić, koordinatoru Sprske dopunske škole za Francusku, Italiju, Sloveniju i Maltu, kao i nastavnici Jeleni Jablanov Maksimović sa Malte na svim razgovorima podrške. „Zaista se osećamo dobrodošli!”

Foto: Prva zajednička fotografija učenika Srpske škole u Oklandu, na Novom Zelandu/ autor J. Jevtić