Početna Škola Još jedna veoma uspešna školska godina u Sloveniji

Još jedna veoma uspešna školska godina u Sloveniji

Zadovoljni postignućima naših đaka, svojim radom i saradnjom sa roditeljima, Ambasadom Republike Srbije, Srpskom pravoslavnom crkvom i brojnim udruženjima, završili smo još jednu školsku godinu, do samog kraja ispunjenu raznovrsnim aktivnostima. Dok se u učionicama utvrđivalo i proveravalo znanje, među vannastavnim aktivnostima posebno mesto zauzeo je Kros RTS-a. Trčalo se u za različitim kategorijama, u većini nastavnih mesta – Novoj Gorici, Kopru, Kranju, Novom Mestu, Ljubljani, Mariboru. Nastavnicama su u organizaciji i realizaciji pojedinih trka dosta pomogli roditelji i srpska društva, poput SKD Sloge iz Nove Gorice i KD Primorja.

U okviru projekta „Identitetska Srbija”, u organizaciji Krosa RTS-a, održan je i prvi onlajn susret đaka dopunske nastave na srpskom jeziku iz Kranja i đaka OŠ  Sveti Sava iz Bijeljine. Moto susreta bio je „Upoznaj me da bi me razumeo”.


Foto: Srpska škola u Sloveniji

Možemo se pohvaliti i posetama različitim kulturnim dešavanjima, kao i učešćem na nekima od njih. Đake su iznenadile i na dečje radove podsetile slike na izložbi „Snaga intuicije samoukih” u Parohijskom domu, u Ljubljani. Uživali su u monodrami „Kako je Nikola dobio brata?” Dragana Marinkovića, glumca Kruševačkog pozorišta, koja je izvedena na Velenjskoj tvrđavi, zahvaljujući SKUD-u Velenje, i u OŠ Angel Besednjak, u Mariboru. Takođe, bili smo u Plečnikovoj kući, u Ljubljani, na predstavi u kojoj su mladi glumci oživeli najpoznatije Plečnikove građevine. U Parohijskom domu, u Ljubljani prisustvovali smo projekciji dokumentarnog filma „Knez Lazar” Marka Marinkovića. Dečji pisac Dušan Pejčić priredio je za naše đake zanimljivu književnu radionicu, prvo u Postojni, a zatim i u Kopru. Učenice i učenici koji dopunsku nastavu pohađaju u OŠ Martin Krpan, u Ljubljani, recitovali su stihove savremene srpske pesnikinje Dragane Mladenović, na proslavi četrdesetogodišnjice osnivanja svoje škole. Đaci iz Ljubljane učestvovali su u obeležavanju Dana srpsko-slovenačkog prijateljstva, koji je organizovalo KD Mihajlo Pupin, nacrtali su radove o prijateljstvu dva naroda i prijateljstvu uopšte i pripremili nekoliko tački za priredbu.

Ministar zadužen za dijasporu Đorđe Milićević doneo je u Ljubljanu 350 bukvara na inicijativu Saveza Srba Slovenije. Neki bukvari su odmah podeljeni, a ostatkom ćemo obradovati naše nove đake prvake, u septembru. U Kopru je formirana biblioteka Srpske dopunske škole.

Sa Međunarodnog konkursa Dani ćirilice 2023 iz Bavaništa stigle su nam lepe vesti: Sofiji Mijanović osvojila je 2. mesto za inicijal, Dunja Todorović 2. mesto za kaligrafija, a radovi Lane Čekrlić i Irine Radić su pohvaljeni. Veoma smo ponosni na sve ovogodišnje nagrade.

Foto: Sprska škola u Sloveniji

Svi đaci dopunske nastave na srpskom jeziku u Sloveniji završili su školsku godinu sa odličnim uspehom i primernim vladanjem. Knjižice i pohvalnice podeljene su im na malim razrednim proslavama, uz slatkiše, muziku, smeh i fotografisanje.

Po završetku školska godina usavršavanje srpskog jezika i produbljivanje znanja o srpskoj kulturi i tradiciji nastavlja se u letnjim kampovima, kroz različite jezičke, kreativne, sportske i igrane7 aktivnosti. Na jezičkom kampu „Leto u Tršiću” bilo je trideset i devetoro dece, od toga njih trideset i dvoje iz Slovenije. Naši đaci su imali prilike da se druže sa decom iz Italije, Francuske, Grčke, Španije i Australije. U toku dana organizovane su jezičke, folklorne, muzičke i dramske radionice, a posle toga sportske i rekreativne aktivnosti i žurke. Posetili su Vukovu kuću, Banju Koviljaču, etno-selo Sunčanu reku, manastir Tronošu. Sve su nas oduševili onim što su pokazali na završnoj priredbi. Sa kampa su poneli lepe utiske i nezaboravne uspomene. Na kampu RTS-a u Požarevcu prijavilo se sedam đaka iz Slovenije.

Izvor: Sprska dopunska škola u Sloveniji