Početna Informacije Deca iz kosovskih enklava prvi put na moru zahvaljujući HO Solidarnost za...

Deca iz kosovskih enklava prvi put na moru zahvaljujući HO Solidarnost za Kosovo

Dvanaestu godinu zaredom, francuska humanitarna organizacija Solidarnost za Kosovo organizuje letovanje na moru za 42 dece iz kosovskih enklava. „Dečaci i devojčice iz Velikog Ropotova, Raniluga, Kosovske Kamenice i Goraždevca borave u Tivtu, gde su stigli juče posle putovanja dugog 14 sati. Ovde su prvi put u životu ugledali more i otkrili čari kupanja” naglašeno je u humanitarnog organizaciji Solidarnost za Kosovo.


Foto: HO Solidarnost za Kosovo

„Ova godina je bila veoma burna na Kosovu i Metohiji, sa mnogo napada i pretnji na srpski narod i zato je odmor daleko od posebno teške svakodnevice više nego potreban deci. Ovde će mališani prvi put u životu uživati u raspustu na mirnom mestu i osećati se slobodno i bezbedno. Njihova sreća da budu sedam dana na letovanju je velika onoliko koliko je meni drago da se ponovo družim sa decom i pratiocima sa Kosova i Metohije, gde ne mogu da uđem više od četiri godine zbog zabrane prištinskih vlasti” – izjavio je Arno Gujon, predsednik humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo.

Pored plaže, na koju idu svaki dan, deca uče da plivaju i bave se sportskim i umetničkim aktivnostima. Ovaj program, koji će trajati 7 dana, biće obogaćen krstarenjem po Bokokotorskom zalivu i obilascima znamenitih mesta sa primorja Crne Gore. Projekat se od 2012. realizuje u saradnji sa raško-prizrenskom Eparhijom koja je odabrala mališane po socialnim kriterijumima.