Početna Informacije Svaka igračka u EU moraće da ima svoj „pasoš”

Svaka igračka u EU moraće da ima svoj „pasoš”

Evropske komisija je ovih dana predložila donošenje nove uredbe o sigurnosti igračaka. Njome se pooštravaju, ionako stroga, pravila o tome koje sve igračke i kako smeju doći na tržište Unije. To važi kako za klasičnu tako i za onlajn kupovinu. Ista se pravila uvode i za igračke proizvedene u EU, kao i izvan njega. Tako će svaka igračka u EU morati da ima digitalni pasoš, dokument koji će jasno pokazivati sastav i koji će morati zadovoljiti već stroge bezbednosne uslove. Namera je da se deca tako zaštite od opasnih hemijskih jedinjenja ili delova koji bi mogli na bilo koji način da ih ugroze.

Prema navodima zagrebačkog Večernjeg lista, znatno se povećava i lista zabranjenih hemijskih supstanci u materijalu igračaka. Tako na primer u pasošu, odnosno u igrački, nikako od sada neće smeti biti ni endokrini disruptori, materije za koje se zna ili se pretpostavlja da mogu uticati na endokrini sistem.

Valja podsetiti da je za nešto više od 10 godina EU zabranila više od 2000 hemijskih jedinjenja, što je znatno više nego ijedna druga država ili zajednica, a ta lista se stalno povećava i ažurira.

Izvor: Westbalkan radio