Početna Kultura Svetska premijera filma „Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića u zvaničnom...

Svetska premijera filma „Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića u zvaničnom programu prestižnog festivala u Torontu

U zvaničnom programu ovogodišnjeg Internacionalnog filmskog festivala u Torontu, svetsku premijeru će imati dugoočekivani povratnički film Mladena Đorđevića, „Radnička klasa ide u pakao”.

Radnja filma prati grupu bivših radnika fabrike, nedavno zatvorene u sumnjivoj privatizaciji, koji u borbi za pravdu, lično dostojanstvo i goli život, pribegavaju natprirodnom. O svom filmu, Mladen Đorđević je rekao: „I moj četvrti dugometražni film, se kao prethodni,  bavi  ljudima i grupama koji su gurnuti na marginu ili su tamo svojom voljom. Margina im zapravo omogućava slobodu. Kroz ovaj film govori glas skrajnutih i potlačenih. Velika mi je čast što sam deo kultne selekcije Midnight Madness, veoma bitnog dela festivala u Torontu. Za sada naše sastanke moramo da držimo noću, ali uskoro ćemo izaći na svetlost dana”.

Osim reditelja Mladena Đorđevića, autorsku ekipu čine direktor fotografije Dušan Grubin, montažer Lazar Predojev, kompozitor Kalin Nikolov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, masker Evi Zafir i snimatelji zvuka Momčil Božkov i Nenad Šćiban Producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western), Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Anamaria Antoci (Tangaj Production) i Ivica Vidanović i Nevena Savić (Cinnamon Film).

Glavnu ulogu u filmu tumači Tamara Krcunović, a u drugim većim rolama su Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović i Dobrila Stojnić. Domaća publika će film moći da vidi u bioskopima u prvoj polovini sledeće godine.

Festival u Torontu jedan je od najznačajnijih svetskih festivala, rame uz rame sa festivalima u Kanu, Veneciji, Berlinu i festivalom Sandens, a posebno je interesantno da će se film naći u sekciji „Ponoćno ludilo”. U pitanju je sekcija koja predstavlja „divlje” filmove koji, uz snažan autorski pečat reditelja, poseduju i elemente žanra trilera ili horora. U prethodnim izdanjima ovog festivala, ova sekcija je predstavila filmove Gaspara Noe, film „Veštica iz Blera”, a prošlogodišnje izdanje otvorio je film „Weird: The Al Yankovic Story” sa Danijelom Redklifom.

Film „Radnička klasa ide u pakao” je prvi film sa Balkana u ovoj sekciji, a predstavljajući film, Selektor Piter Kuplovski je rekao: „Ove godine, program ‘Ponoćno ludilo’ se vraća u veličanstvenu salu pozorišta Royal Alexandra, a predstaviće i dve savremene satirične provokacije – filmove ’Naga’ iz Saudijske Arabije i ‘Radnička klasa ide u pakao’ iz Srbije – dve zemlje koje debituju u ovoj sekciji. Širok asortiman ukusa će biti zadovoljen ovogodišnjom selekcijom, živeli!”.

Izvor: Fimlski centar Srbije