Početna Kultura U Nišu otvorena izložba „Tri veka niške tvrđave”

U Nišu otvorena izložba „Tri veka niške tvrđave”

U holu Istorijskog arhiva Niš otvorena je izložba „Tri veka niške tvrđave”, na kojoj posetioci u godini jubileja, imaju priliku da vide brojne fotografije, dokumenta i mape, koje svedoče o istoriji simbola ovog grada kroz vekove. Na izložbi, koja je organizovana uz podršku Ministarstva kulture, prikazane su karte i fotografije Tvrđave iz Austrijskog državnog arhiva, Nacionalne biblioteke u Budimpešti, Moravske biblioteke u Brnu, Osmanskog arhiva u Istanbulu, Pokrajinskog arhiva u Hesenu (Arhivi u Darmštatu i Marburgu), Vojno-istorijskog arhiva Velikog Trnova, Državnog arhiva Srbije i Istorijskog arhiva Niš.

Zahvaljujući 3D prikazu, kroz aplikaciju virtualne realnosti posetioci mogu da upoznaju Tvrđavu u potpuno drugačijem svetlu, kroz vožnju kočijama tesnim ulicama u kojima mogu videti dućane, kafane i arhitekturu tog vremena.

Cilj „Virtualne Tvrđave” je oživljavanje jedne istorijske epohe grada Niša. Izložba je otvorena za posetioce svakog radnog dana tokom avgusta i septembra, prenelo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.