Početna Događanja Dečiji kamp – „Srpski svet – novi lideri”

Dečiji kamp – „Srpski svet – novi lideri”

U Čačku se do sutra održava šestodnevni dečiji kamp „Srpski svet – novi lideri” namenjenu srpskoj deci sa prostora celog Balkana. Mladi, uzrasta od 12 do 16 godina imali su razne radionice, studijska putovanja, posete manastirima,  učenje i druženje u duhu srpske vere i tradicije… sve sa ciljem da  današnja deca, a sutrašnji ljudi, profesori, sveštenici, seljaci, stručnjaci, radnici, političari odrastaju u duhu svetih predaka naših. Projekat je u organizaciji prve srpske NVO Svetosavske svečanosti, a pod pokroviteljstvom Uprave za dijasporu i Srbe u regionu, Ministarstva spoljnjih poslova Republike Srbije i grada Čačka.


Foto: NVO Svetosavske svečanosti
Mladi su imali priliku da se upoznaju sa istorijatom i znamenitostima grada Čačka, posetili su Memorijalni kompleks i spomenik na Ljubiću. Realizovana su obrazovno kulturne radionice na temu istorije u parohijskom domu crkve svetog kneza Lazara. Predavači su bili Stefan Radojković prof istorije i Snežana Ašanin etnolog.

Organizatori su više puta ponovili da je bilo veliko interesovanje dece i roditelja, ali da su za prvi kamp odabrana talentovana deca, koja u budućnosti mogu postati lideri u svojoj zajednici. Sa njima su u Čačak došli i njihovi profesori, kao i kulturni i prosvetni delatnici iz njihovih država, što otvara put za širu regionalnu saradnju svih institucija važnih za Srbe u regionu. Jedna od glavnih ideja kampa je da se učesnici međusobno upoznaju i druže, ali i da učvrste stav koliko je važan kosovski i svetosavski zavet.