Početna Događanja Druženje đaka iz Singena u Nemačkoj sa drugarima u Novom Pazaru u...

Druženje đaka iz Singena u Nemačkoj sa drugarima u Novom Pazaru u Srbiji

Učenici Sprske dopunske škole iz Singena u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg su presrećni što im je, u upravo završenoj školskoj godini oformljeno odeljenje i što su imali mogućnost da pohađaju nastavu na srpskom jeziku kod učiteljice Biljane Anđelković. Interesovanje đaka je bilo veliko ne samo za planom i programom utvrđenim gradivom već i za mnoge vannastavne aktivnosti. Druženje, učenje, slušanje lepih priča o Srbiji i Republici Srpskoj, o srpskoj kulturi, istoriji, književnosti… je ono što će ovim mališanima ostati u lepom sećanju.

Učenici iz Novog Pazara
Foto: S. Međedović

Od svih lepih časova koje su imali tokom školske godine, oni su izdvojili druženje, tj. onlajn čas, koji su imali sa đacima šestog razreda Osnovne škole Bratstvo iz Novog Pazara, gde su zajedno obradili temu „Moja škola”. Učenici šestog razreda su imali priliku da vide kako radi srpska dopunska škola sa učenicima od prvog do osmog razreda. Mentori su im bile Seniha Međedović iz Novog Pazara, Srbija, profesor nemačkog jezika i Biljana Anđelković iz Singena, Nemačka, profesor razredne nastave.
„Učenici iz Singena su sa nestrpljenjem iščekivali taj čas, kada će razgovarati sa učenicima iz Novog Pazara. Pripremali su se i na srpskom i na nemačkom jeziku, da bi što bolje tekao razgovor i druženje”, naglasila je učiteljica Biljana Anđelković. Mališani iz Singena su govorili kako se u Nemačkoj čuva i uči srpski jezik. Srpska dopunska škola je drugačija od redovne škole jer učenici dolaze samo jednom nedeljno, imaju tri časa i tri predmeta koja uče.

Oni su svojim drugarima u Srbiji preneli da im je najvažniji srpski jezik, razumevanje, čitanje i pisanje ćirilice. Posebnost ove nastave je što su svi učenici od prvog do osmog razreda u jednom razredu, ali se nastava odvija po nivoima dostignuća, pa često imaju i više nivoa nego što je razredom predviđeno. Da bi drugarima u Novom Pazaru bilo jasno šta se podrazumeva po nivoima dostignuća rekli su ima i đaka koji slabo govore srpski jezik ili ga ne govore uopšte. Ispričali su i da su pri Srpskoj dopunskoj školi aktivni na takmičenjima i konkursima, kako likovnih tako i literarnih radova. Učenici iz Singena su podvukli da rado dolaze u školu jer vole druženje, a vole i da uče ćirilicu, ali da im je žao što im naredne godine neće više predavati učiteljica Biljana, kojoj je istekao mandat.

Đaci iz Novog Pazara i Singena
Foto: B. Anđelković

Sa druge strane đaci iz Novog Pazara su govorili o školi i o svom razredu, da imaju četrnaest predmeta, a među njima je i nemački jezik, koji većina rado uči, pošto bi neki voleli da kada završe školu da se nađu u Nemačkoj.

Ovaj čas se održan po projektu „Umrežena Srbija”. Nastavnica i učenici škole Bratstvo iz Novog Pazara su više puta zaredom učestvovalai u ovom projektu. Razgovor je bio neposredan i opušten, dok su razmenjivali informacije o mestu gde žive i načinu na koji pohađaju školu.