Početna Moja Priča Predsednik Tesline naučne fondacije u Nju Džersiju Samuel Mason primio pravoslavnu veru...

Predsednik Tesline naučne fondacije u Nju Džersiju Samuel Mason primio pravoslavnu veru u manastiru Petkovica

Samuel Mason predsednik Tesline naučne fondacije- ogranak u Nju Džersiju na putovanju kroz našu zemlju, u manastiru Petkovica, odlučio je da primi pravoslavnu veru. „Bio sam veoma dobro prihvaćen od strane vašeg naroda već duže vreme, Srpska pravoslavna crkva je pokazala izuzetnu ljubav prema meni. Srbi su vrlo posvećeni Bogu, on ima posebno mesto u vašoj kulturi. Upoznao sam mnoge Srbe ovde i u Americi, svi su veoma ljubazni, takva im je priroda. Mislim da bi to trebalo da inspiriše svet, mene jeste. Stvarno osećam da je ovo nešto što bih želeo da donesem mojim ljudima, da podelim taj delić lepote koju nosi vaše gostoprimstvo” istakao je Samuel za Glas Podrinja, čiji tekst prenosimo u celosti.

Prilikom obilaska nekoliko naših manastira i crkava, odluku je doneo u Petkovici.


Foto: privatna arhiva S. Mason /Glas Podrinja

-Manastir u kome se to dogodilo je bio jedini ženski manastir koji smo obišli. Zatekao sam se tamo iz čiste ljubavi prema srpskom narodu. Kada sam rekao da želim da postanem pravoslavni hrišćanin, svima su se oči zasijale. Bili su tako srdačni i puni ljubavi i osećao sam se prelepo. Nivo dobrodošlice koji su pokazali je bio nestvaran. Osetio sam to kao istinsku potvrdu ispravnosti svoje odluke. Izuzetno sam zahvalan Srpskoj pravoslavnoj crkvi što me blagoslovila i dala mi priliku da predstavim Teslu kao čoveka, velikog naučnika velikog integriteta. Teško je to opisati rečima. Prezadovoljan sam i presrećan zbog svega. Sve vas volim- poručio je on, dodajući da je ranije, kada su ga pozvali Teslin nećak Viliam Terbo i njegova supruga, bio u prilici da proslavi pravoslavni Božić.

Krštenje u manastiru Petkovica

-Zapravo, ja već slavim pravoslavni Božić sa svojim kolegama Srbima takođe. Viliam Terbo nam je ulio veru da negujemo Teslinu zaostavštinu i nakon što je on preminuo. Uradili smo sve što smo mogli da zaista prigrlimo veliku odgovornost koju imamo, samim tim što znamo za Teslu. Nadamo se da ćemo to da raširimo među svim generacijama. Važno je da na svakom nivou, ne samo promovišemo izvanredna dostignuća, nego i upornost i istrajnost koje su učinile Teslu onim što jeste- naglasio je Mason.

Prilikom velikog otvaranja prostorija u Nju Džersiju pozvao je lokalnog sveštenika, Đokana Majstorovića da dođe i blagoslovi objekat.

-Ljubazno nas je primio, bili smo veoma zahvalni što je odlučio da dođe. Ne samo da je prisustvovao našem otvaranju, već je svake godine na Teslinoj memorijalnoj konferenciji na Menhetnu. Veoma smo dobro prihvaćeni od strane Srpske pravoslavne crkve u Vašingtonu. Srpska pravoslavna crkva je skoro kao integralni deo Tesline zaostavštine njegovom ocu, kao i nasleđa koji Teslina fondacija uspešno podržava- podvukao je on.

Prvi put je u Srbiji bio pre 10 godina, da održi predavanje na simpozijumu u Beogradu posvećenom Tesli.

-U Šapcu nikad ranije nisam bio, prelep je grad. Teslina naučna fondacija u Nju Džersiju je deo izvanredne internacionalne organizacije, Tesline naučne fondacije. Radim sa izvanrednim ljudima, kao što su doktor David Vujić i Nikola Lončar, osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije u Filadelfiji. Bio sam inspirisan da osnujem Institut za nauku Nikola Tesla u Americi kao pomoćnu jedinicu Fondacije da proširi saradnju između Srbije i Amerike. Zaista se nadamo da ćemo izgraditi međunarodne mostove kroz saradnju koji će učenicima omogućiti programe razmene, da mogu da dođu i uče, i obrnuto, voleli bismo da budemo domaćini đacima iz Srbije u Americi. Srećan sam što mi se pridružio kolega Joshua Steeley, radi na razvoju nekih od ovih programa. U potrazi smo za decom koja žele da idu Teslinim stopama, istražuju njegove izuzetne izume i podele to sa svetom. Nadamo se da će to dati mladima priliku da naprave veliku promenu u svetu- rekao je Mason.

Uz ovaj tekst Glas Podrinja je preneo i izjavu Jošue Stilija, direktora Centra za razvoj zajednice. On je naveo da mu je misija da da imaju školu sličnu onoj u Srbiji u njihovom području, kao i da učenici iz Srbije putuju u Ameriku, da uče u inostranstvu i rade zajedno sa tamošnjom decom.

-Sarađujemo od Srbije do Amerike i od Amerike do Srbije. Takođe, imamo škole za učenike koji kad dođu imaju obezbeđen smeštaj. Park nauke u Centru za stručno usavršavanje je sjajan, mi to možemo da uradimo kod nas. Potrebno nam je tako nešto da počnemo da razmišljamo izvan okvira. Naš obrazovni sistem u Americi nije koncipiran tako da učimo decu da misle svojom glavom i to mi se ne sviđa. Znam da će biti veliki zadatak za Vladu da to prihvati, ali ćemo se zajedno boriti da imamo slobodno obrazovanje. Želimo da im poručimo da koriste svoju maštu, stvaraju velike stvari, inovacije. Radićemo sa Nikolom Lončarom i Samuelom da to ostvarimo- zaključio je Steeley.

Izvor: Glas Podrinja