Početna Vesti Dvadeset godina od ubistva srpske dece na reci Bistrici na KiM

Dvadeset godina od ubistva srpske dece na reci Bistrici na KiM

Danas se navršilo 20 godina od ubistva dvojice srpskih dečaka na reci Bistrici kod Goraždevca. Panta Dakić (12) i Ivan Jovović (19) nisu preživeli ispaljene rafale iz automatskog oružja. Oni su toga 13. avgusta. 2003. godine bili na reci i kupali se sa oko osamdesetak srpske dece. Teško su rađeni Bogdan Bukumirić, Dragana Srbljak, Đorđe Ugrenović i Marko Bogićević. Počinioci nikada nisu pronađeni, a istražitelji Euleksa su krajem 2010. obustavili istragu.

Vladika novobrdski Ilarion uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana služio je juče parastos u Crkvi rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu, a danas je služen pomen na grobovima Jovovića i Dakića.

Vladika Ilarion
Foto: SPC

„Okupili smo se ovde da prinesemo beskrvnu žrtvu, u spomen Ivana i Panta, dece ovoga mesta, dece ove zemlje, dece ove rečice koja prolazi kroz Goraždevac, dece Metohije, ali i dece sviju nas. Ivan i Panto su postali u celom našem rodu poznati i priznati i na neki način oni su naša nada, oni su sa onom mladalačkom radošću otišli u ruke svoga stvoritelja da se tamo raduju večnoj slavi, i ono što se sa njima desilo govori nam šta je ovaj i kakav je ovaj svet”, rekao je vladika Ilarion, a preneo portal Kosovo-online.com

U besedi vladika je dodao da je „rak rana kada u svom rodu kriješ ubicu”, dodajući da se nada da će ubice biti pronađene. „To truje društvo, truje naše odnose. Ne traži se nikakva naplata, kazna, mi hrišćani od Gospoda očekujemo sud i svako će od nas da primi prema svojim delima, ali za ovaj svet je dobro da ono što je zlo istera na čistac. Da se pomolimo Bogu, da i to dođe na videlo, baš zbog tog nesrećnika koji je to radio, bolje za njega, da ga stigne blaga kazna i sramota na ovom svetu, nego da sa tom sramotom ide sutra ili prekosutra pred onoga koji ga je stvori, jer će mu biti mnogo teže”, poručio je vladika Ilarion okupljenima prenoseći ujedno i blagoslov patrijarha Porfirija i vladike Teodosija.