Početna Informacije U toku je opremanje vrtića u Osojanu na KiM

U toku je opremanje vrtića u Osojanu na KiM

Humanitarna organizacija Kosovsko Pomoravlje pokrenula je akciju za opremanje vrtića Maja u Osojanu, kao još jedan projekat posvećen podršci u odrastanju i obrazovanju dece na Kosovu i Metohiji. Predškolska ustanova Maja počinje sa radom od septembra, ove godine, do kada je neophodno opremiti prostorije za boravak dece i zaposlenih. Za rad vrtića nedostaju stolovi i stolice za decu, kuhinjski elementi i oprema za kancelariju za vaspitače, a cilj je da se prikupi 5000 evra, prenela je ova humanitarna organizacija.

„Više od tridesetoro dece iz Osojana, Kline i okoline od septembra će boraviti u ovom vrtiću. Trinaest radnih mesta pri ustanovi značajno će pomoći porodicama zaposlenih i podržati njihov ostanak na Kosovu i Metohiji. Obrazovne institucije višestruko su važne za život Srba na Kosmetu. One su pre svega mesta koja okupljaju decu i pružaju im bezbedno okruženje za učenje i igru, što im je tokom odrastanja u enklavi često uskraćeno. Dok, uzimajući u obzir ekonomsku situaciju, uz zdravstvo i administraciju, jedina su šansa za zaposlenje mladih”, dodali su predstavnici HO Kosovsko Pomoravlje.

Osojane i okolina za sada broje najveći broj srpskih povratnika na Kosmetu. „Hrabrost i istrajnost meštana ovog metohijskog kraja prepoznao je naš blaženopočivši mitropolit Amfilohije pod čijim je blagoslovom počela obnova crkve i povratak Srba u Osojanu. Narod Osojana ponosno čuva uspomenu na svog voljenog Đeda braneći, svakodnevno, verom i životom, Metohiju od zaborava i nestanka. Podrška akciji za opremanje vrtića u Osojanu jedan je od načina da budemo uz srpski narod u Metohiji i nekim novim generacija pokažemo da nisu sami!”, istakli su članovi HO Kosovsko Pomoravlje.

Informacije o načinu uplate donacija možete pronaći na sledećem linku: DONACIJE

Svrha uplate: Za Osojane

Foto: HO Kosovsko Pomoravlje