Početna Zanimljivosti Jovan Dučić i boravci u Beogradu

Jovan Dučić i boravci u Beogradu

Jovan Dučić nikada nije bio duže nastanjen u Beogradu, ali je tokom četrdeset godina Beograd bio važno mesto u njegovom ličnom i javnom životu. U Beogradu je imao veliki broj prijatelja među piscima. Posle jednog letnjeg raspusta kada se vraćao iz Hercegovine u Ženevu zaustavio se u Beogradu, susreo sa Jovanom Skerlićem, Pavlom i Bogdanom Popovićem. I u svim kasnijim dolascima i boravcima između diplomatskih putovanja družio se sa piscima provodeći dane kod Kolarca, u Grand hotelu, Srpskom kralju, Moskvi, Ruskoj kruni i Ruskoj liri.

Kako su Dučićevi boravci u Beogradu bili kratkotrajni nije imao stalno boravište u gradu već je odsedao u hotelima Balkan, Bristol, Petrograd.

Godine 1908. u Beogradu je objavio dve knjige pesama, a 1911. treću. Izabran je za urednika književne hronike u Politici. Učestvuje u javnom kulturnom životu, otvara izložbe, drži predavanja.

Približavajući se isteku roka službe odlučio je da se konačno nastani u Beogradu. Kupio je od prijatelja kuću na Banovom brdu a plac oko nje od potomaka Matije Bana. Tok istorijskih događaja učinio je da se u ovu kuću nikad nije uselio.


Izvor: FB Bio jednom jedan Beograd