Početna Događanja U Berlinu vladalo veliko interesovanje za premijeru filma „Leto kada sam naučila...

U Berlinu vladalo veliko interesovanje za premijeru filma „Leto kada sam naučila da letim”

Nesvakidašnje slike stigle su iz Berlina sa premijere filma „Leto kada sam naučila da letim”. Pravi letnji bioskop okupio je veliki broj ljubitelja filma mnogih generacija, koje su uživale gledajući ovaj srpski porodični film iz 2022. godine, reditelj Radivoja Raše Andrića, napisan po scenariju Ljubice Luković. Film se temelji na istoimenom romanu čuvene spisateljice za decu Jasminke Petrović.

Snimanja su obavljena na lokacijama u Beogradu a zatim u Hrvatskoj tokom septembra i oktobra 2020, na lokacijama u Starom Gradu, Jelsi i drugim mestima na ostrvu Hvaru. Kao što sam u više navrata pisali radnja filma je vezana za dvanaestogodišnju Sofiju, (Klara Hrvanović) koja mašta o kampovanju tokom letnjeg rasputa sa svojom ekipom. Ipak, primorana je da letovanje provede u trošnoj porodičnoj kući na Hvaru, sa svojom pomalo napornom bakom Marijom (Olga Odanović) i luckastom baba-tetkom Luce (Snježana Sinovčić).

Bez društva, dometa i interneta, Sofijin život na Hvaru je pakao, ali monotoniju ubrzo prekida neobično ponašanje bake Marije. Sofija naslućuje da je u pitanju nekakva tajna , ali velika istraga babinog života zapravo rezultira otkrićem dugo čuvane porodične tajne. Sa novim prijateljstvima i avanturom, Sofija dobija svoje letovanje iz snova, ali i mnogo više nego što je mogla da izmašta.


Foto: FB Sens production

Film „Leto kada sam naučila da letim” je bilo jedan od najvećih prošlogodišnjih hitova u srpskim bioskopima sa gotovo 200 hiljada prodatih ulaznica u našoj zemlji, a osvojilo je i nagradu Evropske asocijacije filma za decu, koja se dodeljuje najboljem evropskom filmu na festivalu BUFF u Malmeu. Takođe, krajem godine film je dobio i novoustanovljenu nagradu Mreže kino prikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film, a pokupio i mnoge nagrade na raznim međunarodnim festivalima pretežno u regionu.
U nemačkim bioskopima na nemačkom jeziku davaće se još u četvrtak 31.08.

Na premijerama u Štutgartu i Berlinu gosti su bili režiser Radivoje Raša Andrić i glavna glumica u filmu Klara Hrvanović. Kako je bilo u Berlinu „govore” slike koje je objavila producenatska kuća Sens Production.