Početna Kultura Glumci Narodnog pozorišta iz Prištine prvi put pred publikom u Trebinju

Glumci Narodnog pozorišta iz Prištine prvi put pred publikom u Trebinju

Predstavom „Ženidba” Nikolaja Gogolja, glumački ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (sa privremenim sedištem u Gračanici), i u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, predstaviće se trebinjskoj publici u ponedeljak, 11. septembra, u Kulturnom centru Trebinje, sa početkom u 20 sati. Predstava je organizovana kao vid uspostavljanja saradnje u oblasti kulture između Gračanice, Novog Sada i Trebinja, a u brojnoj glumačkoj ekipi ljubitelji umetnosti će moći da uživaju u izrazima i emocijama Jelene Orlović, Igora Damnjanovića, Branka Babovića, Anike Grujić, Bojana Stojčetovića, Jasmine Stoiljković, Nebojše Đorđevića, Tamare Tomanović i Milana Vasića, koji je na Danima komedije u Jagodini dobio statuetu „Ćuran” upravo za ulogu u ovoj predstavi.

Režiju predstave, koja je premijerno izvedena 8. oktobra 2018. godine u Gračanici povodom 70 godina prištinskog teatra, potpisuje reditelj Milan Karadžić, koji ističe da je „ono što ga je podstaklo da se opredeli baš za ovaj komad njegov psihološki sloj, odnosno maestralno iznijansirani Gogoljevi likovi, koji nisu crno-beli, već vrlo životni, istovremeno podložni i osudi i sažaljenju, koji zbog svoje bezvoljnosti, teskobe i lenjosti duha, straha da izađu iz sigurne čaure, nisu u stanju da naprave bilo kakav pomak u svojim životima”. „Dodatni razlog zašto će biti nastavljena moja saradnja za Narodnim pozorištem iz Prištine/Gračanice, i saradnja tog pozorišta sa SNP-om, je izvrsna glumačka podela sa kojom je uvek zadovoljstvo raditi, a koja će na najbolji mogući način izneti ovu univerzalnu priču, koju će imati prilike da vidi publika od Vojvodine do Kosova što je izuzetno važno i za pozorišta i za publiku” dodao je Karadžić.

Narodno pozorište iz Prištine će sa predstavom „Usud po Grigoriju” već 27. septembra gostovati na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, predstavu „Ženidba” će 6. novembra moći da vidi publika u Temišvaru, a gledaoci u Banjaluci će početkom decembra moći da uživaju u izvođenju predstave „Sumnjivo lice”.

Detalj sa pozorišne predstave „Ženidba”
Foto: Narodno pozorište u Prištini

O Narodnom pozorištu u Prištini

Od svog osnivanja 1948. godine u Prištini, tadašnje Oblasno narodno pozorište, koje 1963. menja naziv u Pokrajinsko narodno pozorište, a 1994. dobija svoj današnji naziv, Narodno pozorište u Prištini ustrojeno je da paralelno razvija Srpsku i Albansku dramu.

Najstarija profesionalna kulturna institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji bila je deo istorijskih i političkih procesa na ovim prostorima: od vere u mogućnost zajedničkog života i rada dva naroda tokom prve dve decenije postojanja, potom nastojanja Albanaca da se diferenciraju i pretvore ga isključivo u svoj nacionalni teatar, preko bojkota rada glumaca Albanske drame tokom uvođenja privremenih mera u vreme Miloševićeve vladavine. Tokom devedesetih godina prošlog veka uspelo je da ostane jedina multietnička državna institucija u kojoj su do samog bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine glumci Albanske drame postavljali i izvodili predstave. Nakon ulaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, glumci Srpske drame, radnici srpske nacionalnosti kao i uprava Narodnog pozorišta u Prištini bivaju prinuđeni da napuste svoj grad, svoje pozorište i svoju scenu.

 Obnova rada Narodnog pozorišta u Prištini 2005. godine, sa privremenim sedištem najpre u Leposaviću, a potom u Kosovskoj Mitrovici, rad bez matične scene, potraga za publikom širom Kosova i Metohije, nastupanje po varošicama, selima, urušenim domovima kulture, portama crkava, dvorištima povratničkih kuća… predstavlja posebnu etapu u radu ovog neobičnog teatra koja, na određeni način, do danas traje. Dok se većina srpskih institucija kulture rasformirala ili svoj rad nastavila van Kosova i Metohije, Narodno pozorište u Prištini pokazalo je želju i snagu da opstane.

  Narodno pozorište u Prištini koje od 2014. godine ima svoje novo sedište u Domu kulture u Gračanici, i dalje ne samo što „uprkos svemu” opstaje već i živi punim životom, stabilizovalo je svoj rad i postojanje, ima svoje zapažene premijere, izvođenja širom Kosova i Metohije gde god da postoji publika koja ima potrebe da ga vidi, gostuje intenzivno u drugim mestima Srbije i u inostranstvu, učestvuje na festivalima, a nacionalni, pa povremeno i inostrani mediji, sa interesovanjem prate njegove aktivnosti.      

Predrag Radonjić, direktor Narodnog pozorišta u Prištini, iz monografije o 75 godina rada Narodnog pozorišta u Prištini